Mona Wärdell Nilsson studerade industridesign på campus Sundsvall och tog examen 2016. Hon jobbar just nu på Design Västernorrland där hon har i uppgift att främja designmognaden i länet. Redan under studierna passade Mona på att knyta kontakter och gjorde sitt examensarbete i samarbete med IKEA.

MonaWärdell.jpg

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen?

Jag studerade industridesign på Campus Sundsvall och tog examen 2016. 

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Design i Västernorrland de senaste 6 månaderna och innan dess på Näringslivsbolaget i Sundsvall.

Berätta om ditt arbete.

På design Västernorrland har vi till uppgift att främja designmognaden i länet. Vi driver flera olika projekt inom landstinget samt föreläser, coachar och ordnar nätverksträffar. Vi försöker också komma ut till skolor och prata om design med skolungdomar. 

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till de yrke du har idag)

Efter examen tog jag ett välbehövligt sommarlov tillsammans med min familj medan jag funderade på var jag kunde tänka mig att passa in i Sundsvall. Var jag ville jobba helt enkelt. Jag började på Näringslivsbolaget efter sommaren som designer och projektledare under Hem och Villa mässan där jag också stod för byggandet av Sundsvalls kommuns monter. Efter det fick jag ansvar över flera andra projekt som inkluderade både design och projektledning. Jag har bl.a. 3D-modellerat byggnader i stenstan som står som miniatyrer i Stadshuset, jag har gjort flera skyltfönster åt dem, skapat diverse affischer, byggt dörrar och hållit i en mat och designtävling för Medelpad.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag sökte inte något utannonserat jobb utan skickade spontant min CV och personligt brev till en person som jag tidigare mött från Näringslivsbolaget i Sundsvall - det uppföljdes med ett möte och jag började jobba nästa dag. 

Vad är roligast med ditt jobb? 

Problemlösning. Jag gillar att vara en del av en lösning. Det spelar ingen roll vilken nivå problemet ligger på - bara man känner att man är delaktig till en positiv förbättring. 

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag gjorde mitt examensjobb i samarbete med IKEA och utvecklade en lättviktig altangunga, eller "Porch swing". Det var en vansinnigt intensiv period men också ofattbart givande att få chansen att jobba med ett så pass stort företag och ta del av deras process inom produktutveckling. Vi hade en kort praktik och så fick vi göra diverse skolprojekt åt olika aktörer inom arbetsmarknaden. Jag var dessutom studentambassadör så jag skaffade många kontakter den vägen också.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Jag hade jobbat inom design och projektledning tidigare men jag hade inte någon kunskap inom 3D modellering, designprocessen eller ens Photoshop, Illustrator eller Indesign programmen. Alla dessa är en fantastisk tillgång i yrkeslivet. Framförallt så har utbildningen gett mig självförtroendet att lita på min kompetens genom hela designprocessen.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag trivdes otroligt bra på Mittuniversitetet och på Industridesign. Vi har nära kontakt årskullarna emellan, med lärarna och programansvariga och även en nära anknytning till näringslivet. Att Mittuniversitetet Sundsvall har blivit utsett till norra Europas vackraste campus gör ju också sitt till för en positiv helhetsupplevelse.

Kan du ge tre karriärtips?

  1. Fokusera på lösningar inte på problemen. 
  2. Gör en sak varje dag för att nå dit du vill. 
  3. Var inte rädd för förändringar men acceptera inte att vara olycklig. Byt jobb/karriär om du inte trivs med det du gör.