Juni: Mia Rydell

Spara favorit 5 nov november 2018
Mia Rydell
Mia Rydell, månadens alumn juni 2018

Ta del av Mias spännande karriär där hon bland berättar om hur hon kombinerar sina två yrkesroller, skådespelare och kriminolog, i sin egen föreställning med temat våld i nära relationer.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? 

Jag pluggade kriminologprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall och tog examen 2014.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Jag arbetar delvis inom Kriminalvården och har gjort det i ca ett år men har även startat ett företag vid namn Kulturdådet.

Berätta om ditt arbete.

På mitt arbete inom kriminalvården har jag arbetat både inom frivård och på en kvinnoanstalt med människor dömda för brott. Det innebär både klientnära arbete och en hel del skrivande av planeringar, yttrande och att göra utredningar mm.

När det gäller Kulturdådet kombinerar jag mina både yrkesroller som skådespelare och kriminolog. Jag får ofta reaktioner om den ovanliga kombinationen men jag tror att det är just det som gör att jag tycker så mycket om mitt jobb. Jag får använda kunskaper jag fått när jag pluggat och arbetat och samtidigt använda mig av det fantastiska verktyg teater är. Jag föreläser i ämnen som exempelvis människohandel, brott i historien, mänskliga rättigheter och våld i nära relationer. En scenisk föreläsning vid namn ”De band som binder mig” på temat våld i nära relationer har även blivit till och jag hade premiär i januari i år. I den föreläser jag i första delen om definitioner, begrepp och mekanismer för att i den andra delen spela en föreställning på samma tema där jag visar vad jag föreläst om. Jag turnerar runt i Sverige och spelar för en bred publik där den första delen kan anpassas till publikens förkunskaper.

Berätta lite kort om din yrkesresa.

Mitt sista år som studerande på kriminologprogrammet sökte jag ett Minor Field Study stipendium via Sida och fick möjlighet att åka till Kenya för att skriva min C-uppsats på temat våld i nära relationer. Efter examen fortsatte jag att för Sidas räkning sprida kunskap om mänskliga rättigheter och mitt examensarbete i föreläsningar på olika platser. Efter det arbetade jag främst som skådespelare och började även bygga upp mitt företag. Jag har även blivit mamma till en liten guldgosse och när det var dags att gå tillbaka till arbetet sökte jag mig till kriminalvården som är en spännande arbetsgivare. Mitt företag Kulturdådet har fått växa sakta men säkert och en dag hoppas jag kunna leva enbart på det.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

 Jag sökte arbeten som fanns på olika jobbsiter men skrev även mail till arbetsgivare som inte hade någon annons ute. Det fungerar oftast och en arbetsgivare tycker om att se att man är intresserad av organisationen.

Vad är roligast med ditt jobb?

 Kombinationen av att använda mig av mina båda yrkesroller. Sen tycker jag även att det är fantastiskt att jobba med människor samt med frågor som är otroligt viktiga och som måste belysas mer i vårt samhälle.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag jobbade som vittnesstöd på tingsrätten samt som skådespelerska i olika konstellationer. Studietiden är en fantastisk möjlighet att prova på olika jobb. Jag hörde även av mig till platser jag tyckte lät intressanta vilka jag ville veta mer om för att boka in studiebesök. Ibland fick jag komma dit och ibland inte. De platser jag fick besöka var värda varje nej jag tog!

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Oj! Massor. Kunskaper, insikter och inte minst hur man söker information. Ibland kanske jag inte vet svaren men jag vet, tack vare mina studier, hur jag ska finna dem och bra källor. Jag lärde mig än mer källkritik och även sättet att skriva akademiskt.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Jag tyckte att Mittuniversitetet gav mig många möjligheter under studietiden. Jag fick veta hur man bäst startar företag, fick gå på föreläsningar som anordnades av skolan och behövde man hjälp fanns den att få. Jag hade dessutom fantastiska kurskamrater som gjorde vardagen och tentaplugget roligare.

Kan du ge tre karriärtips?

 1    Ha roligt på ditt arbete. Vi spenderar så mycket tid på jobbet så se till att du trivs. Du behöver inte älska varje minut men har du ont i magen – byt jobb!

2    Ta egna initiativ. Maila, ring och hälsa på där du skulle vilja jobba. Visa att du är genuint intresserad och berätta att du är bra för det är du!

3   Kom ihåg att du ska hålla. Jobbet är viktigt men inte allt och du vill kunna njuta och prestera ditt bästa, det kan du inte om du kör slut på dig på en gång.