September: Gustav Strid

Spara favorit 7 sep september 2018
Gustav Strid Årets Alumn

Gustav studerade till sjuksköterska och vidareutbildade sig sedan till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri. Gustav arbetar idag på ambulansen samtidigt som han driver företaget Lifeguard Sweden AB som bland annat erbjuder utbildningar i HLR/första hjälpen.

Vad pluggade du på Mittuniversitet, och när tog du examen? (campus Sundsvall, Östersund eller distans)

Jag tog sjuksköterskeexamen 2012, och blev klar specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri 2015. Studieorten var Sundsvall.

Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?

Sedan drygt tre år arbetar jag på ambulansen i Söderhamn och driver sedan maj 2017 företaget Lifeguard Sweden AB, vilka erbjuder utbildningar i HLR/första hjälpen, eventsjukvård och försäljning av hjärtstartare.

Berätta om ditt arbete.

I mitt yrke som sjuksköterska på ambulansen möter jag människor i olika miljöer och situationer, arbetet är varierande och inte alls sällan ställs krav på kreativ förmåga och förmåga till problemlösning. Kraven som ställs är stora men bidrar samtidigt till att jag trivs.

Jag är också ägare och drivande i företaget Lifeguard Sweden AB. Här får jag utrymme att påverka vilken riktning företaget ska gå. Att kombinera företagande och en fast tjänst på ambulansen gör att jag inte behöver känna lika stor press gällande den ekonomiska delen i företaget. I företaget arbetar fler vårdkunniga människor som håller utbildningar och deltar på olika event.

Berätta lite kort om din yrkesresa.

Jag började dela ut reklam varje helg när jag var tretton år, sedan har det varit omsorg och sjukvård i min karriär. Jag studerade omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och arbetade extra på äldreboenden på loven, målet var att arbeta som polis eller på ambulansen. Efter gymnasiet flyttade jag till Sundsvall där jag studerade till sjuksköterska, blev efter en praktikplats på en akutgeriatrisk avdelning där erbjuden att jobba extra vilket jag gjorde under studietiden. Då jag fick min sjuksköterskeexamen blev jag erbjuden tjänst på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall där jag arbetade i tre år och läste samtidigt till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri. Nu har jag jobbat tre år på ambulansen i Söderhamn och driver företaget Lifeguard Sweden AB.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Som sjuksköterska finns mycket goda möjligheter till arbete, bristen på sjuksköterskor är mycket stor. Genom att ha arbetat under studietiden fick jag kontakter, varför RPK Sundsvall erbjöd mig arbete. Tanken från början var inte att arbeta inom psykiatrin, men så blev det.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Det roligaste är att få kombinera ambulansen med företagandet. I ambulansen hjälper jag människor direkt, via företaget lär jag andra att hjälpa. I ambulansen ser jag vilken betydelse det kan vara för överlevnaden om den person som är först på plats med den drabbade agerar. Att arbeta på konserter eller andra event bryter vardagen.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Via olika praktikplatser och att arbeta extra som undersköterska.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Stora! Framförallt från mina praktikplatser. Vissa av de teoretiska kurserna har jag stor nytta av, andra mindre. Jag tänker mer kritiskt idag gentemot den information jag tar del av än innan mina studier.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

De tre år som jag studerade till sjuksköterska kan nog vara de bästa i mitt liv. Jag tar då stor hänsyn till vänner och det övriga livet som student erbjuder. Vad det gäller själva utbildningen så är jag mycket nöjd i stort, med allt från föreläsare till lokaler. Jag vill dock hävda att en del kurser skulle kunna bytas ut mot andra som enligt mig är mer relevant till yrket.

Kan du ge tre karriärtips?

1.Spendera så stor del av din tid som möjligt där du trivs och mår som bäst!

2. Hur ser ditt drömjobb ut? Finns det eller behöver jag skapa det?

3. Våga göra det du tycker är roligt, även om det kan innebära ekonomiska risker.