Carin var inskriven doktorand i företagsekonomi men bodde och arbetade i Gävle de första 2,5 åren. Sedan flyttade hon till Östersund, där hon slutförde sina doktorandstudier. Idag arbetar hon på Högskolan Dalarna som universitetslektor.

Alumn Carin Norström

Berätta om ditt arbete.

Jag undervisar och forskar i ämnet entreprenörskap. Jag är även ansvarig för ämnet, som har ett 2-årigt entreprenörskapsprogram på distans. Det innebär att jag sällan möter studenter live, utan jag tittar mest på mig själv/in i kameran. Det händer att jag även har campuskurser, då vi har några entreprenörskapskurser men annars är det att jag hjälper andra ämnen som företagsekonomi och industriell ekonomi. Utöver undervisningen forskar jag också. Just nu är jag involverade i att forska på logistik och ruttoptimatisering samt sociala entreprenörer. Jag är även involverad i några projekt, dels inom energiinnovation samt om det jag forskat på, kombinatörer, där Dalakraft ska göra en sommarkampanj om just kombinatörerna i Dalarna. För att hitta projekt och finansiering gäller det att vårda nätverket och hela tiden utveckla det. Det innebär att det blir en hel del möten.

Berätta lite kort om din yrkesresa (från student till det yrke du har idag)

Jag började sent att studera, jag var 33 år. Jag hade alltså arbetat i över 10 år innan jag satte mig i skolbänken igen. Tanken var att jag skulle bli mäklare och läsa i två år. Två år blev till fyra och efter avslutad magisterexamen fick jag erbjudande om att arbeta i ett projekt och använda den metod jag använt i mina uppsatser. När sedan två doktorandtjänster utlystes sökte jag och fick den inom entreprenörskap – ett ämne jag då inte visste vad det var. Nu när jag är klar med mina doktorandstudier inser jag att jag är en entreprenör, så jag hamna helt rätt.

Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?

Jag skrev två mycket bra uppsatser och visade framfötterna genom att vara mycket ambitiös. När jag gick doktorandkurserna träffade jag även andra personer från andra lärosäten och genom det var genom en av dessa kontakter jag fick tips om Högskolan Dalarna och att de behövde hjälp. Jag skickade ett mail och fick tjänst ganska så omgående.

Vad är roligast med ditt jobb? 

Att få träffa och diskutera entreprenörskap med studenter och personer i näringslivet. Att se att det man forskat på kommer till nytta. Sen att få arbeta med något man verkligen brinner för.

På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?

Jag var involverad i arbetsmarknadsdagar (dels som deltagare men även som arrangör) samt så satt jag i styrelsen för ekonomernas studentförening. Där vara jag bla marknadsansvarig och fick kontakt med många olika företag i olika branscher.

Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?

Mycket stor nytta. Dels fann jag mig själv och visste vilken typ av arbete som jag var intresserad av. Men även att jag genom mina studier kan påverka hur arbetslivet ser ut för de personer som väljer att starta egna företag.

Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?

Det var mycket trevligt. Jag läste kurser både i Sundsvall, Östersund och Härnösand och det var något jag uppskattade för då fick man uppleva olika städer och

Kan du ge tre karriärtips?

1    Ta reda på vad du brinner för.
2    Gå på evenemang som företag anordnar för dig som student och skaffa dig ett nätverk.
3   Satsa på dig och dina studier under studietiden! Ta vara på tiden, att jobba kommer du få göra i många, många år, så investera i dig och din kunskap. Det är den kunskapen som du kommer få jobb på.