November: Maria Allström
Maria började plugga på Mittuniversitetet i Sundsvall hösten 1999 och tog en kandidatexamen i datateknik hösten 2002. Hon gick till en början Medieteknikprogrammet och siktade på en magisterexamen i datateknik men valde sedan att göra ett exjobb på C-nivå under sommaren 2002.
Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag är fortfarande kvar på samma kontor, jag jobbar på Försäkringkassans IT-avdelning. Nu har jag jobbat där i 18 år, med allt från kodutveckling till konflikthantering och mycket där emellan. Arbetsgivaren hette RFV Data när jag fick min anställning 2002.
Innan dess gjorde hon sitt exjobbb på dåvarande Telia Prosoft/Ki Consulting. Jag hade nämligen fått ett sommarjobb där som gick att formulera som ett exjobb och jag ville ta en kandidatexamen så snabbt som möjligt – eftersom jag under sommaren hade turen att hitta ett jobb i IT-branschen med start i oktober samma år. Jobbet krävde examen – så jag la in en högre växel för att få ihop det, sökte jobbet på vinst och förlust, fick det och tänkte att skolan, den står kvar om jag ångrar mig!
Berätta om ditt arbete
Jag brukar säga att jag jobbar på möjligheternas arbetsplats. Och jag älskar mitt jobb, mitt andra hem. Främst för att jag har så många härliga och kompetenta kollegor och för att gemenskapen och stämningen är så god. Jag känner mig trygg och kompetent på jobbet. Det betyder också mycket för mig att vi har ett viktigt samhällsuppdrag och faktiskt spelar en viktig roll i många människors liv och i samhället i stort. Försäkringskassans värderingar och tanken med vår svenska socialförsäkring – att vi ska hjälpas åt och att vi vill att människor ska känna trygghet när livet tar en ny vändning – det känns så rätt för mig att jobba för. Och sist men inte minst så finns det så mycket spännande att jobba med hos oss – jag har bytt jobb på jobbet otaliga gånger och alltid fått utvecklas vidare – det gillar jag enormt!
Berätta lite kort om din yrkesresa
Jag har fortsatt att utvecklas på jobbet, började med systemutveckling och programmering i C++, har jobbat med teamledning, testledning, aktivitetsledning, utbildning, varit chef i 10 år, haft ansvaret för vårt it-traineeprogram och numera så jobbar jag med teamutveckling och hälsa på olika sätt.
Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Jag hade den enorma turen att få jobb direkt så jag slapp fundera över det – jag jobbade på från dag ett och gjorde mitt bästa.
Vad är roligast med ditt jobb?
Att få göra skillnad för andra människor, skapa förutsättningar, bidra till andras utveckling. Och att få göra det i samarbete med mina kollegor så klart!
På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Jag försökte delta på mässor men kände mig alltid vilsen, orutinerad och lite dum i såna sammanhang, jag visste inte vad jag skulle säga och alla kändes så proffsiga… Sen kom en satsning som hette COOP, Cooperative Education, ett samarbete mellan dåvarande Mitthögskolan och företag i Sundsvall, man kunde söka en plats och då få sommarjobb och extrajobb under terminerna. Jag ansökte och fick en sån plats, så jag var på Telia Mobile en sommar och även lite extra under terminen och sedan på Telia Prosoft/Ki Consulting sommaren därpå. Det jobbet blev ett exjobb och direkt efter det fick jag min nuvarande anställning.
Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Studierna gav mig en grundförståelse och allmänbildning inom data/IT-området och jag fick öva upp mitt logiska tänkande. Under studietiden lärde jag mig även att strukturera, planera och inhämta stora mängder information. Jag ser studierna som att man lär sig att lära sig.
Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Jag trivdes jättebra, mycket tack vare en fantastisk mattelärare, två riktigt goda studiekamrater och härliga studiemiljöer!
Kan du ge tre karriärtips?
1 Följ ditt hjärta! Lyssna inåt när du blir osäker. Din inre kompass är stark. När det pirrar i magen och du tvekar – säg JA!
2 Värna din helhetshälsa! Unna dig daglig rörelse, bra kost, goda sömnvanor, regelbunden puls- och styrketräning, tid för återhämtning och påfyllnad på förundranskontot. Du har bara ett liv, en kropp och du behöver må bra för att kunna prestera bra.
3 Var alltid schysst, ha ett trevligt bemötande, var positiv – man kommer så oerhört långt på att vara glad och trevlig och agera så att man kan stå för sig själv.