September: Robin Håkansson
Robin studerade Samhällsvetarprogrammet med statsvetenskaplig inriktning, samt magisterprogrammet i Statsvetenskap, med examen 2019 & 2020. Utöver det läste han, i tillägg under samma period, fristående kurser i juridik och litteraturvetenskap.
Var arbetar du nu och hur länge har du arbetat där?
Jag har under studietiden arbetat inom kommunpolitiken inom Sundsvalls kommun som politisk sekreterare. Det jobbet har jag sagt upp mig ifrån, och är därför på jakt efter nya utmaningar.
Berätta om ditt arbete
Arbetet som politisk sekreterare innebär att samordna och agera rådgivare till lokala kommunpolitiker i Sundsvall. Det innefattar uppgifter såsom att skriva debattartiklar, motioner och interpellationer till kommunfullmäktige, ta fram underlag till beslut och författa promemorior, sköta intern och extern kommunikation osv.
Berätta lite kort om din yrkesresa
Efter gymnasiet flyttade jag till Chicago i USA för att studera på ett golfscholarship. Där pluggade jag företagsekonomi och tog en kandidatexamen med fokus på bank och finans. Efter examen och ett år inom försäkringsbranschen i Chicagos finansdistrikt upphörde mitt visum och jag flyttade hem till Sverige. Kort därpå drabbades jag av skelettcancer och tvingades till ett år på sjukhus för behandling. Efter den etappen stötte jag på min engelsklärare från gymnasiet, kommunpolitiskt aktiv som gruppledare för (KD), som erbjöd mig arbetet som politisk sekreterare. När jag ändå skulle jobba med politik kunde jag väll studera det också tänkte jag? Mina år på Mittuniversitetet ledde till att intresset för studierna har tog över, varför jag numera siktar på att fortsätta med forskarstudier, om möjligt.
Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
Den överväldigande majoriteten av arbeten jag haft i livet har skett via informella rekryteringar inom mitt personliga nätverk. Mycket i livet handlar om relationer, och jag har haft förmånen att i olika sammanhang träffa människor, bygga relationer med dem, som över tid lett till att någon dörr till en jobbmöjlighet har öppnat sig.
Vad är roligast med ditt jobb?
Att jobba med offentlig förvaltning och specifikt politiska frågor innebär en oerhörd stimulans där du får sätta dig in i nya frågor på regelbunden basis, och ständigt lära dig nya saker om de verksamheter som påverkar människors vardag.
På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
Mittuniversitetet arrangerade regelbundet karriär-dagar där relevanta arbetsgivare kom och presenterade sig för oss studenter, ett värdefullt inslag.
Vilken nytta har du haft i arbetslivet av dina studier?
Den primära färdigheten man tar med sig från universitetsstudier är förmågan att under och inom givna ramar slutföra uppgifter man blir tilldelad. Under studier handlar det nästan alltid om ny information, så en examen är bevis på att en person kan sätta sig in i nya frågor om områden. Det du tar med dig på arbetsmarknaden är alltså inte bara kunskap, utan en personlighet som utvecklats och fått testa sina gränser, och lärt känna sig själv bättre.
Vad tyckte du om att studera på Mittuniversitetet?
Mittuniversitetet har i min erfarenhet hög nivå på undervisningen med kompetent och framstående forskare inom respektive fält, som alltid är beredda att hjälpa studenter nå sina mål. Lokaler och service för allt praktiskt håller också hög klass vilket möjliggör för oss studenter att få ut det mesta vi kan och vill av vår utbildning.
Kan du ge tre karriärtips?
1 Sluta aldrig ta in ny information. Hela livet är en utbildning, så fortsätt med självstudier.
2 Låt inte omgivningen eller fel motivation styra ditt val av yrke, eller arbetsplats. Gör det du vill göra och tycker är roligt, för det är du som skall gå till jobbet varje morgon, ingen annan.
3 Värna genuint om alla människor runt dig och relationerna med dem, för du vet aldrig vart dörren till drömjobbet kan öppnas.