Hanna förverkligade sin idé

Spara favorit 4 nov november 2016
Hanna Nyman startade sitt första företag under studietiden. Fotograf: Sara Strand

Hanna är en person som alltid har funderat på olika affärsidéer och klurat på hur saker kan förbättras och utvecklas. När hon började studera på Mittuniversitetet hittade hon snabbt till Miun Innovation och det blev som hon själv uttrycker ”ett andra hem”. Under Miun Innovations aktiviteter blev hon inspirerad och hon trivdes i det nätverk som miljön erbjöd. Nu har hon äntligen startat sitt första företag!

- Evina Home som jag nu har startat med min man, som även han är student, ska syssla med homestyling, inredning och renovering. Det var när vi själva behövde hjälp med renovering och möblering inför en lägenhetsförsäljning som vi märkte hur svårt det var att få tag i dessa tjänster. Efter en konkurrens- och marknadsanalys beslutade vi oss för att starta eget med den nischen, berättar Hanna.

Hannas plan är att bygga upp ett stabilt och vinstdrivande företag. Här har hon stor nytta av sina studier till ekonom med inriktning marknadsföring. Från den dagen då de själva upplevde behovet till företagsstarten tog det inte mer än tre månader, och då hann de få barn under den tiden också. Det säger lite om Hannas entreprenöriella karaktär.

- Utan min tid med Miun Innovation hade jag inte kunnat starta så snabbt och smidigt. Alla tidigare affärsidéer och event har finslipat mina kunskaper i att bygga värdeerbjudanden utifrån NABC-metoden, göra marknadsanalys och konkurrensanalys med mera. Dessa kunskaper och färdigheter har kommit väl till användning och utan dem hade jag aldrig vågat starta eget.

Hanna har under en lång period träffat innovationsrådgivare hos Miun Innovation för att få personlig rådgivning kring affärs- och produktutveckling. Detta är inte hennes första affärsidé, men den första hon tagit till marknaden. Under sin studietid har hon även startat Studentnätverket för entreprenörer som samlar studenter med intresse för entreprenörskap och företagande. Hanna berättar att det nätverket har varit ett stort stöd och guld värt.

- Våga testa dina vingar och kör! Säkra dina första kunder innan du drar på dig utgifter. Då kan du växa i din egen takt efter det. Skaffa en utbildad person som du litar på som tar hand om din bokföring. Det är tillräckligt mycket saker att hålla reda på i början, då behöver du fokusera på din idé och dina kunder.

De råden ger Hanna till andra studenter som funderar på att starta eget. Hannas man studerar till datatekniker och paret har flera andra affärsidéer i tankarna som de vill förverkliga i framtiden. Men just nu är de fokuserade på jobbet med Evina Home och det lilla barnet de har där hemma.

Kolla in Hannas företag Evina Home

Vill du veta mer om Hanna, hennes företag eller Miun Innovation? Kontakta:

Johan Landström
Miun Innovation