Nya produkter för skidskytte

Spara favorit 8 jun juni 2016

Victor Olsson har fullt upp. Förutom att satsa på en pallplats i VM i skidskytte 2019, pluggar han till maskiningenjör och har dessutom startat ett företag där han bedriver egen produktutveckling.

Victor pluggar på skiduniversitetet vid Mittuniversitetet där de akademiska studierna kan kombineras med träning på elitnivå inom bland annat skidskytte. Hans inriktning är innovativ produktutveckling och sedan ett år tillbaka jobbar han aktivt med att ta fram förbättrade och unika moduler till skidskyttegevär. Nu har han designskyddat sina produkter och köpintresset från åkare i olika landslag är stort.

– Det känns bra att jag äntligen fått igång företaget. Det har varit ett mål jag haft under en längre tid. Jag siktar på att sälja mina produkter till nationell och internationell elit i skidskytte. På sikt vill jag bredda företagets verksamhet och även erbjuda konsulttjänster inom ”sport/outdoor equipment”, säger han.

Produkterna kommer att skrivas ut i 3D-skrivare, så kallad additiv tillverkning. Forskningen kring additiv tillverkning finns vid Sports Tech Research Center på Mittuniversitetet och Victor har lärt sig tekniken genom kurser inom utbildningen.
– Det jag har fått lära mig om datorstödd modellering har varit till stor hjälp under min produktutveckling. Jag har bland annat lärt mig mycket om olika materialegenskaper som har varit till stor nytta.

Med hjälp av Miun Innovation har Victor sökt och fått så kallade verifieringsmedel för nyhetsgranskning och utredning av skyddsfrågor. Med innovationsrådgivarna har han diskuterat allt från marknadspotential till tillverkningspartners, berättar han.

– Stödet från Miun Innovation har varit till väldigt stor hjälp för mig genom hela vägen, från att jag visade mina första prototyper och beskrev min idé, fram till min företagsstart. Jag har fått kunskaper om olika saker som kan vara bra att tänka på under produktutvecklingen och för att lyckas som företagare. När jag har haft några funderingar så har jag alltid fått hjälp att lösa dem.

Kontakt

Vill du veta mer om Victor, hans produktutveckling eller Miun Innovation? Kontakta:

Juliana Gardahl Wettersten
Innovationsrådgivare