Niklas tar steget ut som produktutvecklare

Spara favorit 18 aug augusti 2016

Under sin studietid har Niklas Printz passat på att skaffa sig både intressanta erfarenheter och värdefulla kontakter. Nu när han är nyutbildad maskiningenjör med inriktning mot sportteknologi och ska ta steget ut på arbetsmarknaden, vill han gärna kombinera anställning och eget företagande.

Spännande jobb på uppdrag av företaget MNO International och det nystartade märket Bomärke har han redan fått. Det har bland annat resulterat i att ett datorfodral som Niklas designat nu finns på marknaden. Siktet mot framtiden är inriktat på att starta eget företag med inriktning mot produktutveckling av funktionella klädesplagg, väskor samt andra produkter. Niklas brinner för att kombinera funktion med stil.

- Det skulle vara roligt att starta ett företag som erbjuder konsulttjänster inom produktutveckling och samtidigt driva ett eget, nytt varumärke och ta mina eget designade plagg och andra produkter till marknaden.

Startskottet för en idésresa som Niklas har drivit gick under Europas största sport- och outdoormässa, ISPO. Där deltog Niklas i Mittuniversitetets monter där studenter produktutvecklade på plats åt företag som gav dem olika utmaningar. För Niklas del ledde det till en kontakt med företaget Encore där han sedan fick göra sitt examensarbete. Exjobbet resulterade i att Niklas tog fram ett nytt material och en ny typ av jacka som företaget sedan tog in i sitt sortiment.

- Jag gjorde allt från scratch. Tog fram kravspecifikation för materialet, designade jackan och hittade en leverantör av det nya textilmaterialet. Textilen testade jag i textillaboratoriet vid Sports Tech Research CentreMittuniversitetet. Målet var att skapa en jacka med funktion tagen från en skidjacka, men applicerat på en ”street wear jacka”.

Niklas berättar att han har utvecklat och testat flera olika idéer under tiden på Mittuniversitetet där innovationsrådgivarna på Miun Innovation hela tiden har fungerat som ett bollplank. Han har testat alltifrån att arrangera olika typer av event i egen regi och på uppdrag av andra, till att ta fram produkter som har gått till försäljning.

- Min dröm är att få kombinera egen produktutveckling med uppdrag för andra företag. Jag inser mer och mer hur viktigt det är att skapa nätverk, vårda och ta hand om sina kontakter. Miun Innovation och den karriärrådgivning som universitetet erbjuder har hjälpt mig att öppna dörrar och tackla frågor kring mina idéer och funderingar kring karriärfrågor.

Kontakt

Vill du veta mer om Niklas, hans produktutveckling eller Miun Innovation? Kontakta

Juliana Gardahl Wettersten
Miun Innovation