Träffa Stefan

Stefan är uppväxt på en bondgård i Österåsen i Jämtland. Han läste fristående kurser i samma takt som Ekonomprogrammet i Östersund. Stefan började sina studier i september 2003 och avslutade med utbytesstudier på Augusta State University (Georgia i USA) genom Mittuniversitetet i juni 2006. Examen blev en kandidat i Ekonomi.

Stefan Granqvist

Har pluggat: Ekonomi
Studieort: Östersund

Vad jobbar du med nu?
Jag driver ett bolag som rekryterar tillfälliga chefer sedan två år tillbaka, Interim Search.

Hur är det att jobba i Stockholm?
Det är både utmanade och nödvändigt. Det är en så pass liten bransch att det är nödvändigt att sitta i en stor stad där många större bolag har sina huvudkontor.

Vad hände efter din examen på Mittuniversitetet?
Med inspiration från studierna i USA om marknad, innovation och entreprenörskap, började jag söka kurser i entreprenörskap och valde då Stockholms universitet. Där läste jag ett år på D-nivå. Vid sidan av studierna började jag jobba åt min farbror som managementkonsult, med rådgivning till små och medelstora bolag i strategifrågor.

Hur gjorde du för att få jobb efter studierna? 
Jag sökte över 70 stycken jobb. Började med att söka väldigt höga positioner och jobbade mig sedan neråt för att se vart jag kunde få träff. Gick på 10 intervjuer, fick tre jobberbjudanden och valde ett. Började då på konsultbolaget Michael Page som Business Consultant vilket i praktiken innebar att arbeta som Rekryteringskonsult.

Hur kom det sig att du startade eget företag?
Efter att jag jobbat ett tag som finansiell rådgivare på ett bolag i finansbranschen så började plötsligt gamla kunder höra av sig. De undrade om inte jag kunde hjälpa dem att hitta konsulter, och då började jag köra det vid sidan av. Efter ett tag så var det mer lönsamt än heltidsjobbet. Då startade jag och en kompis företaget.

Vad är roligast med ditt jobb?
Utmaningen att hitta rätt personer snabbt. Och att jobba mot målet att bli bäst på de vi gör.

På vilka sätt kom du i kontakt med näringslivet under studietiden?
Jag jobbade hela tiden på sidan om mina studier. Sen sprang jag på lite olika öppna föreläsningar. Jag minns framförallt en arbetsmarknadsdag då vi fick lyssna på Fredrik Härén, som pratade om idéer och idéutveckling. Den föreläsningen har jag tänkt tillbaka på många gånger sedan dess.

Vilka tre karriärtips kan du ge?

  • Sätt upp ett mål, i mitt fall var det att bli företagare.
  • Prova på så många saker som möjligt. Jag testade 22 olika jobb innan jag hittade rätt.
  • Sök så många jobb som möjligt, få ut ditt CV. Det finns folk därute som vet vart du passar.