Grundläggande programmering med ämnesdidaktisk inriktning, 7,5 hp

Spara favorit 16 apr april 2018

Mittuniversitetet erbjuder höstterminen 2018 och vårterminen 2019 uppdragsutbildningen grundläggande programmering med ämnesdidaktisk inriktning, 7,5 hp på uppdrag från Skolverket.

Syfte

Att ge lärare kunskaper i datalogiskt tänkande i allmänhet och programmering i synnerhet för att kunna undervisa utifrån gällande styrdokument, samt ge orientering i programmeringens roll i undervisningsämnet.

Tre inriktningar

Mittuniversitetet erbjuder tre inriktningar av uppdragsutbildningen där samläsning förekommer.

• Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i grundskolan 7–9, specialskolans årskurs 8–10 eller komvux på grundläggande nivå, 7,5 hp
  • Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gymnasiet eller komvux gymnasial nivå, 7,5 hp
  • Grundläggande programmering med teknikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i grundskolan 7–9, specialskolans årskurs 8–10, 7,5 hp

Målgrupp

Deltagaren ska vara verksam lärare, men det är inget krav på formell behörighet i matematik- eller teknik. Deltagaren måste ha huvudmans eller rektors godkännande för att få gå kursen. De lärare som undervisar i det stadie som inriktningarna avser är prioriterade i ett urval, men även lärare som undervisar i andra skolformer kan i mån av plats antas till utbildningen. Att läraren undervisar i aktuellt ämne rekommenderas.

Innehåll

De tre inriktningarna har en gemensam grund med ett antal gemensamma lärandemål, men det finns även lärandemål som är inriktningsspecifika och ämnesdidaktiskt riktade. Efter avslutad kurs ska deltagaren:

• behärska metoder för att skapa program och kunna reflektera över arbetssätt med programmering
  • utifrån problemställningar kunna skapa enklare program
  • kunna läsa, förstå, felsöka, testa och förbättra enklare program
  • behärska metoder för att använda programmering i sin undervisning, inklusive att kunna identifiera moment och innehåll i kurs-/ämnesplan där programmering är ett användbart verktyg.

Upplägg

Utbildningen är på 7,5 hp och går på kvartsfart vilket i praktiken innebär en omfattning på en termin. Utbildningen ges som distansundervisning med 4 campusträffar. Mellan campusträffarna arbetar deltagarna själva eller kollegialt.
Utbildningens tre inriktningar kommer att på olika sätt samläsa där vissa moment är gemensamma för alla inriktningar och vissa moment är inriktningsspecifika.
Campusträffarna kommer att ges i Östersund och/eller i Sundsvall. Deltagarna kommer att få närmare detaljer kring ort och tidpunkt för träffarna innan kursstart och det kommer även att finnas information om detta på denna sida.
Deltagarna behöver ha med egen dator på träffarna.

Tillfällen

Uppdragsutbildningen kommer att ges vid två tillfällen med start hösten 2018 och preliminärt med start våren 2019.

Tillfälle 1 (gäller för samtliga inriktningar):
Min antal deltagare: 20
Max antal deltagare: 60
Kursstart: 2018-10-15
Kursslut: 2019-04-14

Tillfälle 2 (gäller för samtliga inriktningar):
Min antal deltagare: 20
Max antal deltagare: 30
Kursstart: 2019-01-21
Kursslut: 2019-06-09

Självskattning

Alla som ska läsa denna uppdragsutbildning kommer att genomföra en enkel självskattning i början och vid slutet av utbildningen i syfte att komplettera den ordinarie utvärderingen.

Anmälan

Anmälan är bindande och måste göras av huvudman/rektor/chef. Anmälan avser utbildningen som startar hösten 2018 och sker via anmälningsformuläret på denna sida.
I anmälan kommer vi bland annat att behöva deltagarens namn, personnummer, hemadress och telefonnummer. Detta för att vi sedan ska kunna anta och registrera deltagaren i våra antagningssystem.
Prioriteringsordning till de 60 platser som finns sker utifrån tidpunkt för anmälan. De lärare som tillhör de olika målgrupperna är prioriterade.
Sista anmälningsdag är 14 maj.

Information om hantering av personuppgifter

Mittuniversitetet är en myndighet och har en skyldighet att bl.a. följa reglerna för allmänna handlingar, myndigheters arkiv och offentlig statistik. Universitetet kommer därför även att behandla personuppgifterna på de sätt som krävs för att kunna följa gällande lagstiftning. Om någon begär ut en allmän handling som innehåller era personuppgifter kan Mittuniversitetet komma att lämna ut denna. Detta om handlingen inte ska/kan beläggas med sekretess. Personuppgifter lagras också så länge det krävs enligt lagstiftningen om allmänna handlingar och myndigheters arkiv.

För frågor kring kursens innehåll kontakta kursansvarig:
Peter Mozelius

För frågor av administrativ karaktär kontakta:
Åsa Bång
Koordinator Regionalt utvecklingsnätverk, RUN

Skolverkets information om utbildningen

Kursplan

Kursplanen för grundläggande programmering med ämnesdidaktisk inriktning, 7,5 hp (kommer att bli tillgänglig senare i vår)

Anmälan hösten 2018