Framgångsrikt kollegialt lärande
I den här kompetensutvecklingsinsatsen djupdyker vi i teman som en lärande kultur, systematik och struktur samt vad kollegialt lärande kan innebära.
Syfte
Att stärka de deltagande teamens förmåga att bedriva ett framgångsrikt kollegialt lärande för att utveckla utbildningen och undervisningen i verksamheten. Detta sker genom ökad kunskap om och förmåga att planera och genomföra utvecklingsarbete utifrån ett identifierat utvecklingsområde i den egna verksamheten.
Målgrupp och förutsättningar
Denna kompetensutvecklingsinsats riktar sig till lärarteam, t ex ett arbetslag eller ämneslag (ca 5–12 personer) med ett gemensamt utvecklingsområde inom förskola, grundskola, gymnasium eller vuxenutbildning. Rektor anmäler teamet och deltar vid första och sista tillfället. Vid anmälan ska utvecklingsområde anges.
I lärarteamet har ni redan identifierat ett utvecklingsområde med syfte att stärka barn och elevers lärande och utveckling som ni kommer att arbeta med under pågående läsår. Ni har även grundläggande tanke om hur ni ska arbeta med ert utvecklingsområde under läsåret, t ex innehåll, avsatt tid för teamets möten under läsåret.
Under träffarna inom ramen för aktiviteten får ni stöd i och nya kunskaper för att utveckla de kollegiala, lärande arbetsformerna tillsammans med handledare från Mittuniversitetet och de andra deltagande teamen.
Innehåll och form
Insatsens träffar innehåller bland annat praktiskt arbete i teamen, erfarenhetsutbyten, processtöd och kortare inspel inom följande områden:
- Kollegialt lärande
- Professionella samtal
- En lärande kultur
- Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
- Uppföljning och utvärdering
Aktiviteten genomförs digitalt via Zoom. Tänk på att sitta på ett ostört ställe med egen dator och använd gärna headset samt webbkamera.
Datum och tid
Insatsen, som ges digitalt via verktyget zoom, omfattar fem utbildningstillfällen under ett läsår. Datum för träffarna meddelas senare. Träffarna genomförs kl 14-16.30. Möteslänk, fullständigt program och ytterligare information skickas med Välkomstbrevet ca två veckor innan första träffen.
Kostnad
Aktiviteten är kostnadsfri för deltagare från kommuner anslutna till RUN.
Intresseanmälan
Är du intresserad av denna kurs? Kontakta då någon av nedanstående kontaktpersoner.