Sonja Kovalevsky-dagarna 2019

Spara favorit 23 aug augusti 2019

Har du elever med särskilt intresse för matematik? Sonja Kovalevsky-dagarna riktar sig till dem!

Välkommen till Sonja Kovalevsky-dagarna 7-9 november på Mittuniversitetet i Sundsvall

Sonja Kovalevsky-dagarna arrangeras för att öka intresset för matematikstudier bland ungdomar. Under Sonja Kovalevsky-dagarna får eleverna ta del av en spännande och inspirerande blandning av föredrag, workshops, problemlösning och social samvaro med god mat. Det kommer nationella och internationella föreläsare från både universitetet och näringsliv.

I samband med Världsmatematikåret 2000 arrangerades Sonja Kovalevsky-dagarna för första gången och har sedan dess genomförts årligen med många nöjda deltagare. Nationalkommittén för matematik vid Kungliga Vetenskapsakademin arrangerar Sonja Kovalevsky-dagarna i samarbete med Svenska matematikersamfundet, och i år är det avdelningen för matematik- och ämnesdidaktik vid Mittuniversitetet i Sundsvall som är lokal arrangör.

Program

Sonja Kovalevsky-dagarna fungerar som ett internat med övernattning för alla deltagare på Quality Hotel Sundsvall. På torsdagen den 7:e november är det registrering/incheckning och mingel på hotellet mellan 15-18 och därefter middagsbuffé med start 18.30. Vid registrering får deltagarna sin "hoodie" (huvtröja). På fredagen är det också en gemensam middag på kvällen. Sonja Kovalevsky-dagarna avslutas på lördag 9:e november klockan 13.00.
Ett mer detaljerat program kommer att presenteras senare.

Sonja Kovalevsky-priset

I samband med dagarna delas det så kallade Sonja Kovalevsky-priset ut till ett, eller ett par, gymnasiearbeten. Alla skolor inbjuds att nominera bidrag. Läs mer om Sonja Kovalevsky-priset och hur du nominerar här.

Anmälan

Som matematiklärare inbjuds du att anmäla två elever, en kvinnlig och en manlig, som till hösten går sista året i gymnasiet. Eleverna ska väljas bland dem som visar ett levande intresse för ämnet matematik och eleverna ska utses av rektor och lärare tillsammans.
Anmälan är öppen till och med 30 september.

Antalet deltagare är begränsat och deltagarna antas i den ordning som de anmäls. Arrangörerna förbehåller sig rätten att själva fördela några platser för att säkerställa en bred representation från hela landet.
En del av kostnaderna för resa, boende och mat täcks av våra samarbetspartners (universitet, högskolor och företag) så att avgiften för varje skola ska bli så låg som möjligt. Avgiften per elev är 3 000 kr (inkl. moms).
Möjlighet att ansöka om avgiftsbefrielse finns för skolor i särskilt svår ekonomisk situation. Denna ansökan ska ha inkommit senast den 20 augusti 2019. Kontakta Andreas Lind för mer information.

Till anmälan

Nationalkommittén för matematik              Swedbank.jpg

Kontakt

Andreas Lind
Avdelningen för matematik och ämnesdidaktik
E-post: andreas.lind@miun.se
Mobil: 070-689 08 22

Är du en gymnasieelev som hittat hit?

Vi hoppas att just du är intresserad av matematik och skulle vilja delta på Sonja Kovalevsky-dagarna. Ta kontakt med din matematiklärare och visa ditt intresse.