Kim Anderzon en av fem nya hedersdoktorer | 2012 |

Kim Anderzon var – och är fortfarande – en av landets mest folkkära skådespelerskor. Vid årshögtiden 2012 utnämndes hon till hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

Kim Anderzon_deklamerande_ stor gest.jpg

Övriga doktorshattar det året fick artisten Helen Sjöholm, tidigare landshövdingen Börje Hörnlund, Bengt Olov Larsson och Elisabeth Bergendal-Stenberg.

Hedersdoktorerna utses av Mittuniversitetets två fakultetsnämnder och man letar främst efter personer i vår närhet som på olika sätt förkroppsligar universitetets värdeord nytta, närhet och nyfikenhet.

Ur motiveringen för Kim Anderzon: ”Hon förenar naturkraft och intellektuell analys och förmår att med fysisk plasticitet, mimisk talang och komisk ådra framhäva det djupaste allvaret i humorn, vardagsfrågornas existentiella botten. Här finns en uppenbar folkbildande ambition”.

Kim Anderzon gick tyvärr bort 2014. Helen Sjöholm sjöng på hennes begravning.