Forskare vinner hederspris i innovationstävling

Spara favorit 15 nov november 2016
Samson Afewerki och Armando Córdova fick ett hederspris för sin metod att förädla lignin till bland annat biobränsle.

Forskarna Samson Afewerki och Armando Córdova vid forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet vann ett hedersomnämnande och 10 000 kronor i den nationella finalen i SKAPA-stiftelsens innovationstävling.

I september vann de länsfinalen i Västernorrland i SKAPA-stiftelsens tävling med sin unika och miljövänliga metod för att sönderdela lignin och omvandla det till produkter med ett högre marknadsvärde, exempelvis flytande biobränsle, polymerer och läkemedel. Deras innovativa teknologi använder giftfria organiska katalysatorer och är direkt användbar i industriell storskalig produktion med en stor marknadspotential och till nytta för pappersindustri, skogsägare och drivmedelsföretag.

Juryn i Västernorrland menade att forskarduon hade skapat en unik tillverkningsmetod med en hållbar, miljövänlig och kostnadseffektiv teknik som går att applicera i flera olika branscher för tillverkning av till exempel biobränslen, polymerer och läkemedel. Metoden är patenterad och på väg ut på marknaden.

I den nationella finalen i Stockholm den 10 november där landets 24 länsfinalister deltog, utsågs förutom vinnaren, Tongyun Shen från Skåne, också fem bidrag som fick ett hedersomnämnande och 10 000 kronor, där Samsons och Armandos bidrag var ett av dem.

SKAPA-stipendiet är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel för att uppmärksamma och stödja innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster. Samson och Armando har under de senaste åren tagit del av rådgivning genom Mittuniversitetets innovationsverksamhet och fått så kallade verifieringsmedel för att utreda den kommersiella potentialen för sin metod.

Tillbaka till toppen