Mittuniversitetet har genomfört sin första PhD Career Day

Spara favorit 27 nov november 2017
Mingel på Mittuniversitetets PhD Career Day.

PhD Career Day är en karriärdag som Mittuniversitetet anordnar för att våra doktorander redan under sin studietid ska börja planera sitt arbetsliv. Mittuniversitetet jobbar kontinuerligt för att skapa arbetslivsanknytning och samverkan med det omgivande samhället i alla våra utbildningar och PhD Career Day är en del av denna satsning.

Cirka 10 procent av doktorander i Sverige fortsätter sin karriär inom akademin efter att de disputerat. Målet med PhD Career Day är att våra forskarstudenter ska uppmärksamma möjligheten att arbeta på andra organisationer och företag än högskolor och universitet.

- Det är viktigt för våra doktorander att förstå arbetsmarknaden utanför universitetet för att öka sina möjligheter att få ett roligt, stimulerande och utvecklande arbete, säger Lars Malmbom, innovationsrådgivare på Mittuniversitetet och en av initiativtagarna bakom PhD Career Day.

Mittuniversitetets första PhD Career Day blev en succé, de 60 platserna som fanns blev snabbt uppbokade och de doktorander som deltog är nöjda med dagen.
- Du vet aldrig var du kommer att få jobb så det är bra med kontakter över allt i världen, sa Hiba Alqays, doktorand vid STC. Hon tycker att det var nyttigt för dem att få höra om den dolda jobbmarknaden som man kommer åt via kontakter och nätverk.

Doktoranderna fick tips kring vad de kan göra redan under sin studietid för att öka sin anställningsbarhet. Att kunna paketera sina kunskaper är viktigt för alla som söker jobb och för doktoranderna innebär det att de ska paketera sin vetenskapliga expertis så att arbetsgivare förstår vilken nytta de kan vara för ett företag.

Bakom succén låg ett intressant och relevant program med föreläsare från Universitetskanslerämbetet som pratade om hur arbetsmarknaden i Sverige ser ut efter doktorandstudier, före detta doktorander vid Mittuniversitetet som berättade om sina resor från att vara doktorand till att jobba i näringslivet och Dr. Tina Persson, professionell karriär- och arbetslivscoach, föreläste om att öka sin anställningsbarhet genom att veta hur man ska paketera sin vetenskapliga expertis och var man ska leta för att hitta jobben.

- Jag vill att de ska börja fundera i god tid på sin karriär, vad blir nästa steg och våga be om hjälp, fråga kollegor, googla och var inte rädd att misslyckas och känna sig dum, säger Dr. Tina Persson.

Målet med PhD Career Day är att det ska vara ett årligt event som genomförs vartannat år i Sundsvall och vartannat år i Östersund. Till varje tillfälle kommer alla universitetets doktorander att bjudas in.

Tillabaka till toppen