Cellulosa ersätter plast i framtidens förpackningsmaterial

Spara favorit 12 dec december 2017
Ulrika Andreasson SCA, Magnus Norgren Mittuniversitetet FSCN, Maria Edblad MoRe Research, Kristin Syverud PFI RISE och Bo Westerlind Mittuniversitetet FSCN.

Kan framtidens fisklådor komma att tillverkas av annat än plast? Mittuniversitetet medverkar i ett nytt projekt som syftar till att utveckla nanocellulosa- och cellulosakompositer med barriär och isolerande egenskaper.

PFI RISE, Mittuniversitetet och MoRe Research är huvudaktörerna i det nyligen uppstartade Interreg-projektet PlastiCel.

Vid Mittuniversitetet bedriver vi grundläggande forskning kring cellulosakompositer och nanocellulosa. Vi hoppas att vi tillsammans med våra partners kan fördjupa forskningen ytterligare samtidigt som vi utvecklar nya produkter som kan ersätta fossilbaserad plast i samhället, säger Magnus Norgren, professor i kemiteknik.

Målsättningen är att utveckla en biobaserad förpackning som håller för långa transporter och bl.a. kan användas för fisktransporter.Förpackningen bestryks med en tunn film av plasticerad cellulosa och nanocellulosa som ger barriäregenskaper mot syre medan en skumformad kärna av plasticerad cellulosa och nanocellulosa ger isolerande egenskaper som bibehåller låg temperatur i förpackningen under transport.

Under projektet kommer man att fördjupa kunskapen kring materialen, producera förpackningar i pilotskala och ta fram demonstratorer.

– Cellulosa är biologiskt nedbrytbart och en bra alternativ råvara till plastfilm och isolerande skum som används i emballage. För att reducera de stora mängder av plastavfall som hamnar i världshaven är det viktigt att byta ut plast i alla applikationer där det är möjligt, säger Malin Brodin, projektansvarig vid PFI RISE.

– PlastiCel är ytterligare ett nanocellulosaprojekt där vår experimentpappersmaskin kommer att vara betydelsefull för att producera intressanta demonstratorer med nanocellulosa som viktig komponent, säger Maria Edblad, projektansvarig hos MoRe Research.

PlastiCel är ett svensk-norskt forskningsprojekt med forskare från PFI RISE Norge, Mittuniversitetet och MoRe Research. Industripartners är SCA, Domsjö Fabriker och Essge-Plast. Projektet som finansieras med stöd från Eus regionala utvecklingsfond Interreg.

För mer information, kontakta:

Magnus Norgren, professor Mittuniversitetet, tel 010-142 88 77
Malin Brodin, Research scientist, RISE PFI, tel. +47 466 12 099