Ny IT-myndighet till Sundsvall

Spara favorit 6 dec december 2017

I går meddelade regeringen att den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor öppnar i Sundsvall. Något vi på Mittuniversitetet välkomnar, i Sundsvall finns sedan länge en stark IT-sektor med stor kompetens.

– Långt innan det kallades digitalisering så har det forskats kring de här frågorna vid Mittuniversitetet så vi känner oss trygga och väldigt glada när vi nu välkomnar Digitaliseringsmyndigheten hit till Sundsvallsregionen. Vi har en lång vana av att samarbeta med myndigheter, innovationssystem och många mindre aktörer som sällan nämns i de här sammanhangen, men som spelar stor roll när det gäller digitalisering av det gemensamma – och den kulturen delar vi gärna med oss av, säger Katarina L Gidlund, professor i informatik som leder en forskargruppering som kallar sig för Forum för digitalisering.

Myndigheten ska vara i drift den 1 september 2018 och innebär 50–60 nya jobb. Den nya myndighetens uppgift är att öka takten i hela den offentliga sektorns digitalisering genom att bland annat samla uppgifter som nu ligger utspridda på olika myndigheter men nya uppgifter. Till exempel kommer E-legitimationsnämndens uppgifter föras över till myndigheten.

– Det finns fördelar med att driva digitaliseringsfrågor utanför storstadsregionen och med mindre resurser. Man får vara lite mer kreativ, springa på bollar som andra springer förbi och man kan inte hålla på gränser på samma sätt – och när det gäller digitalisering så finns det många fördelar med det, säger Katarina L Gidlund.

Den nya myndigheten är en del i regeringens satsning på att utlokalisera statliga myndigheter, dels för att skapa arbetstillfällen i särskilt utsatta områden och glesbygden och dels för att åka den statliga servicen och närvaron i landet. Totalt omfattas 500–550 arbetstillfällen och nya servicekontor kommer att öppnas. Omlokaliseringen ska vara klar i november 2018.

Relaterat

Tillabaka till toppen