Bike broddar vann Design Open

Spara favorit 18 apr april 2017
Vinnarna i Design open, Ville Lindgren och Samuel Norum från Tannbergsskolan, Lycksele tillsammans med sin lärare Mats Parkman

Onsdag den 12 april avgjordes Design Open 2016 - Norrlands största designtävling för gymnasieelever. Gymnasieelever från hela Norrland har i årets tävling fått lösa problem som cyklister möter i sin vardag.

Av 52 inlämnade bidrag var det till slut fyra lag som slogs om segern i årets upplaga av Design Open. Vinnarna blev till slut Ville Lindgren och Samuel Norum från Tannbergsskolan, Lycksele, med sin idé Bike broddar.
– Vi skapade ett vinterdäck för cykel, som man fäster utanpå det vanliga däcket så det ska gå enkelt att cykla även på vintern. Idén kom snabbt och sedan var det bara att spinna vidare på hur vi skulle utveckla produkten och designa den, berättar vinnarna.

Mats Parkman, lärare till Ville och Samuel är väldigt stolt över framgången och har haft flera klasser med i tävlingen under åren och nu kom äntligen vinsten.
– Det här är ett kvitto för oss som skola och mig som lärare att vi har en bra utbildning, säger han.

Mats som tidigare läst Industridesign vid Mittuniversitetet tycker att han som lärare också kan dra lärdom av deltagandet och att det är viktigt att samarbeta med Mittuniversitetet.

– Samarbetet mellan universitetet och vår skola är mycket bra anser jag, och det är fantastiskt med en årlig återkoppling. Vi har haft flera klasser som deltagit under åren och att få komma och höra föreläsningar är bra för vår egen uppdatering och utveckling.

På andra plats kom Timrå gymnasium med idén Malum.
– Vi ville skapa en enklare lösning för att cykla på vintern och tänkte att många åker skidor på vintern och då kombinerade vi cykel och skidor i en och samma lösning, berättarar Max Tiger, som tycker att det har varit lärorikt att delta i tävlingen.

– Det har varit väldigt intressant att lära sig om designprocessen, att utveckla och designa en idé till en faktisk sak. Sedan har man fått lära sig att samarbeta i grupp, säger han.

På delad tredje plats kom Örnsköldsviks Gymnasium med idén Venture Trike, en cykel som skyddar cyklisten mot de yttre väderförhållandena året om, samt Västermalms skola, Sundsvall med CKT, ett koncept som binder samman cykeltrafik med kommunal trafik i en app.

Det var en grupp nöjda finalister som tog emot sina vinstcheckar. De var alla överens om att det lärt sig en hel del sedan tävlingen startade i höstas och att de tar med sig bra erfarenheter och kunskaper för framtiden.

– Förutom pengar så tar vi med oss väldigt mycket kunskap om både design och produktutveckling. Det här är nog drömyrket, säger vinnarna Ville Lindgren och Samuel Norum.

Tävlingsuppgift

”Bästa design för cykel och cykling”

• Utgå från en cykeltur (tramp- eller elcykel), din egen eller någon annans.
  • Det kan vara till skolan, jobbet, träningen, affären, badet eller till centrum.
  • Analysera färden och identifiera de största problemen som gör att du blir missnöjd eller rent av lämnar cykeln hemma. Det kan vara problem med parkering hemma, på jobbet eller i staden, säkerhet, laddning, plogning, vägmärkning, korsningar, belysning, lås, förvaring på cykeln, däck, internet, mobil, etc.
  • Välj ett av problemen och lös det med hjälp av design.

Finalisternas tävlingsbidrag

Om Design Open

Design Open arrangeras årligen av industridesignprogrammet med syftet att öka intresset för design, naturvetenskap och teknik samt att bidra till utveckling av lärandeprocessen inom design.

Läs mer om tävlingen

Tillbaka till toppen