Studenter tar publikläktare till nya höjder

Spara favorit 18 sep september 2017
Jonas Karlsson och Roger Andersson.

När debatten om en ny fotbollsläktare rasade som värst förra året, fick dåvarande studenterna Roger Andersson och Jonas Karlsson en snilleblixt. De skulle ta fram ett läktarsystem som helt byggde på moduler som kunde byggas ut åt alla håll. Nu har deras idé belönats med pengar från Vinnova.

Roger Andersson och Jonas Karlsson har båda två pluggat på programmet Byggingenjör, hållbart byggande vid Mittuniversitetet. Som fotbollsintresserade följde de noga den debatt som pågick förra året om hur Jämtkraft Arenas läktarkapacitet skulle byggas ut inför Östersunds fotbollsklubbs första säsong i allsvenskan. Det var då idén väcktes om att det borde gå att konstruera ett flexibelt och modulbaserat läktarsystem.
– När det sedan var dags för oss att skriva vårt examensarbete så passade vi på att skapa ett produktutvecklingsprojekt med utformning, intervjuer, konstruktionsberäkningar och ritningar. En viktig utgångpunkt för oss var att läktarsystemet skulle vara i trä då det är ett förnyelsebart material som är enkelt att bearbeta, berättar Roger Andersson.

Ambitionen var ett läktarsystem som dels kan beställas i olika storlekar, dels byggas ut vid ändrade behov, såväl på bredden som på höjden och som stå- eller sittplatsläktare.
– Läktarsystemet skulle möjliggöra snabba och kostnadsbesparande ny- och ombyggnationer och alltså eliminera behovet av att riva för att kunna bygga ut med ökad kapacitet, säger Jonas Karlsson.

När examensarbetet väl var klart så fortsatte de att utveckla sin idé och tog stöd av Mittuniversitetets innovationsrådgivare. Där fick de bland annat hjälp med att identifiera vilka processer som behövde utföras för att driva innovationen framåt och med att genomföra nyhetsgranskning, marknadsundersökning och verifiering av konstruktion och kalkyl.
– Det har varit otroligt värdefullt att få rätt hjälp och stöd, och med det arbete som vi har genomfört kan vi nu komma ut på marknaden och hitta en samarbetspartner, säger Jonas Karlsson.

De är övertygade om att deras idé kommer att komma väl till hands när det ska byggas läktare i framtiden.  Dessutom har de nu fått verifieringsmedel från Vinnova för sin innovation.
– Det hjälper oss ytterligare ett steg framåt, säger de.

Det är inte bara Vinnova som ser potential i Roger och Jonas innovation utan Mittuniversitetet tycker att killarna har gjort ett examensarbete som håller hög kvalitet, både när det kommer till rapporten och de tekniska delarna kring läktarsystemet. Mittuniversitetet valde ut Roger och Jonas examensarbete som universitetets bidrag i uppsatstävlingen Wimanska priset. Ett deltagande killarna inte tackade nej till. Wimanska priset delas ut den 19 oktober 2017.

Kontaktpersoner:

Jonas Karlsson