Workshop för en hållbar framtid

Spara favorit 9 okt oktober 2018
Johan Lilja från Mittuniversitetet leder workshop för kommunens miljöombud. Foto: Erik Holmström, Mittuniversitetet.

En workshop för hållbar framtid hölls i måndags i Jamtli excercishall av bland annat Mittuniversitetets Johan Lilja och projektet SMICE. Temat för workshopen var "Tillsammans får vi det att hända - I en takt och med en kraft som överraskar både världen och oss själva"

FN släppte igår den senaste klimatrapporten i sin helhet och där tar de upp läget och vad som måste göras globalt för att begränsa effekterna av den globala uppvärmningen. Men vad kan vi göra lokalt? Vilka insatser kan vanliga människor göra i sin vardag och i sitt arbete för att göra skillnad? Det har kommunens miljöombud pratat om under en workshop i Jamtli excercishall, ledd av projektet SMICE, i vilket Mittuniversitetet spelar en viktig roll. Temat för workshopen var: ”Tillsammans får vi det att hända - I en takt och med en kraft som överraskar både världen och oss själva”.

Eftermiddagen inleddes med en föreläsning av Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på SWECO, som pratade om vad som sker ute i världen när det gäller hållbar utveckling och hur man kan omvandla eventuell klimatoro till hopp.

Foto: Erik Holmström, Mittuniversitetet.

Workshop för att skapa dialog

Andreas föreläsning följdes sedan av en workshop som leddes av SMICE. Syftet med workshopen är att skapa dialog och idéer om hur vi kan använda vår kollektiva erfarenhet. – Vi vill prata om saker som ger kraft och fart i hållbar omställning och om vad som då blir vårt nästa bästa steg. Säger Johan Lilja på Mittuniversitetet. Johan är universitetslektor och engagerad i både Mittuniversitetets nu växande hållbarhetsnätverk och i projektet SMICE.

Deltagarna på workshopen är kommunens miljöombud, cirka 200 personer, som arbetar inom kommunens alla grenar och det skapar en unik bredd där idéer och erfarenheter kan utbytas. Initiativet att tillföra en workshop med fokus på handling är taget av SMICE som arbetar med hållbar utveckling i regionen Jämtland, Härjedalen och Trøndelag. Mittuniversitetet är en av aktörerna i SMICE och inom universitetet finns idag också ett växande och engagerat nätverk för hållbar utveckling.

Workshopdeltagarna Kenneth och Per-Ola utbyter erfarenheter. Kenneth berättar om sitt arbete med missbrukare och att införa källsortering i boendena. - Det är spännande att till och med i den här utsatta gruppen kan man väcka ett engagemang och dessutom få de här människorna att känna sig mer som en del i samhället, säger Kenneth. Foto: Erik Holmström, Mittuniversitetet.

Framtida utmaningar kräver nya samarbeten och nätverk

– I båda dessa sammanhang jobbar vi utifrån att det är tillsammans som vi får det att hända och att vi vill och behöver accelerera vår hållbara omställning. Vi använder därför ledande praktik och insikter från forskning inom förändringsledning, designprocesser och storskalig förändring för att accelerera allt det hållbara som redan idag lever och är på gång här i regionen. Men vi ser också en enorm potential och kraft i att föra samman alla de fantastiska nätverk, verksamheter och personer vi har här i vår region till ett handlingskraftigt community, säger Johan Lilja. Många av våra största utmaningar och mest lockande framtidsvisioner kräver att vi samarbetar och samskapar på nya sätt över tidigare gränser mellan människor, verksamheter och länder, avslutar Johan Lilja.

Mer om projektet SMICE

Mer om Mittuniversitetets nätverk för hållbar utveckling

Tillbaka till toppen