För första gången arrangerar Mittuniversitetet den årliga matematikfesten

Spara favorit 8 nov november 2018

90 matematikintresserade gymnasieelever från hela landet kommer till Sonja Kovalevsky-dagarna på Mittuniversitetet 9-10 november. Det är första gången någonsin som Mittuniversitetet står värd.

Sonja Kovalevsky-dagarna (SK-dagarna) riktar sig till gymnasieelever som får se och testa olika praktiska tillämpningar av matematiken; kryptografi, matematik inom banken, och mycket annat.

Sonja Kovalevsky blev Sveriges första kvinnliga professor i en tid där kvinnor inte fick utbilda sig hur som helst. SK-dagarna är en hyllning till henne och hennes matematiska resa. En av höjdpunkterna är föredraget kring Sonjas liv. Detta år kommer Mittuniversitetets rektor Anders Fällström hålla detta föredrag. Han har själv en bakgrund som just matematiker.

– Matematik finns överallt. ”Det är omöjligt att vara matematiker utan att vara poet i själen”, sa till exempel Sonja Kovalevsky. Förutom att vara en stor matematiker, så var hon också en skönlitterär författare och politisk aktivist som, till August Strindbergs förtret, kämpade för kvinnors rättigheter. En bra förebild både för gymnasieelever och många andra kort och gott, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

År 2000 så var det världsmatematikåret, och det var det året som Sonja Kovalevsky-dagarna arrangerades för första gången. Sen dess har SK-dagarna arrangerats årligen på olika lärosäten i Sverige.

Evenemangen pågår 08:30-16:30 på fredagen med föreläsningar och aktiviteter. Under lördag gäller tiderna 08:30 -15:00.

Media är välkomna att delta.

För mer information, kontakta:
Andreas Lind, universitetslektor
Avdelningen för Matematik och ämnesdidaktik