Kvalitetsstudenter vid Mittuniversitetet blev prisade

Spara favorit 28 nov november 2018
Cecilia Eckervig och Tove Madsen från en föreläsning på World Quality Day där de också mottog pris.

För tredje året i rad vinner magisterstudenter i kvalitetsteknik det prestigefulla Olle Jonssonpriset för sitt examensarbete. I år fick Svenska Förbundet för Kvalitet dela ut priset till Cecilia Eckervig och Tove Madsen som studerat möjligheterna att ta organisationers värderingar från ord till konkreta beteenden.

Cecilia Eckervig och Tove Madsen har studerat hur metoden Appreciative Inquiry kan användas i praktiken och effekten av den. Det grundläggande tankesättet bakom Appreciative Inquiry är att minska det negativa fokus som ofta präglat problemfokuserade arbetssätt vid förändring och förbättring av organisationer. Metoden är ett verktyg för att skapa förändring genom positiva och systematiska dialoger.

Var resultatet förvånande?
– Det var häftigt att se hur väl metoden och upplägget mottogs av medarbetarna. Vi hade en känsla av att det skulle vara en bra metod för att levandegöra värderingar i en organisation, men överranskande att se att det fick så bra effekt på så kort tid, berättar Tove Madsen.

Varför ska man som organisation arbeta med Appreciative Inquiry?
– Det är ett verktyg som, istället för att fastna i problem och vad som inte görs bra, fokuserar på styrkor och framgångsfaktorer. Medarbetarna i vår studie beskrev att det var som en vitamininjektion och de blev påminda om varför det är viktigt att arbeta med värderingar. Det skapande en vilja att göra det mer aktivt och gav medarbetarna en gemensam förståelse. Metoden är ett effektivt sätt att motivera medarbetare till att starta en förändringsresa, säger Tove Madsen.

Examensarbetet i sin helhet

Tillbaka till toppen