Världsunikt risk- och krislabb invigs i Östersund

Spara favorit 8 nov november 2017

Omskakande jordbävningar, stimmiga nattklubbsbesök eller heta eldsvådor – i Mittuniversitetets nya forskningslabb för risk- och krisforskning är ingenting omöjligt. Onsdag 15 november invigs labbet. Media och särskilt inbjudna hälsas välkomna till visning.

Det är forskningscentret Risk and Crisis Research Centre, RCR, vid Mittuniversitetet som bygger det avancerade labbet på Campus Östersund. Det unika med labbmiljön är att det utrustas med en så kallad flersensorisk immersionsteknik, vilket innebär att tekniken i labbet påverkar de mänskliga sinnena så att man sjunker in i en simulerad miljö eller händelse som om den vore verklig.

Själva labbet utgörs av ett kvadratiskt rum på 64 kvadratmeter. Rummet är utrustat med visualisering i 360 grader i form av sömlös projicering på de vita väggarna, ett surroundsystem där ljudet kan komma från vilket håll som helst, vibrationer med hjälp av lågfrekventa ljud, miljöljus och effektljus, som blixtar och eldsken, rök för att simulera bränder, dofter för att förstärka upplevelsen, värmeaggregat för att förstärka brandscenarier och förstås rekvisita för att precis som på en teater bidra till att skapa en känsla av verklighet i simuleringarna. 

RCR Lab kommer att bli en fysisk och virtuell miljö för forskning, utbildning och innovation som ska gynna regionen och hela forskningsfältet.

Pressvisning genomförs onsdag 15 november 12.00.

Samling i entrén på hus P, Kunskapens väg 1. Vi berättar om labbet och visar de unika tekniska funktionerna. Invigningen för särskilt inbjudna gäster börjar kl. 13.00 och media får gärna stanna kvar under den. Mer info om labbet på www.miun.se/rcrlab   

Allmänheten kommer att bjudas in till visning av labbet vid ett senare tillfälle,

Kontaktpersoner:
Erna Danielsson, projektledare RCR Lab erna.danielsson@miun.se 010-142 81 32
Hanna Liljendahl, kommunikatör hanna.liljendahl@miun.se 010-142 87 91


Relaterade sidor:

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu