Nu får Sundsvall sina första smarta drakar

Spara favorit 12 maj maj 2017

I maj är det åter dags för Sundsvalls populära drakar att flytta ut och sätta färg på staden. Nytt för i år är att Sundsvall får sina första smarta drakar som går att interagera med. Det är Mittuniversitetets och Grant Thorntons drakar som blir först ut med den nya tekniken. Projektet är ett samarbete mellan Stadsparaden, Adal och forskningscentret STC vid Mittuniversitetet.

Sundsvalls drakar är ett populärt inslag redan idag, speciellt hos alla barn. Företaget Stadsparaden står bakom konceptet som ska ge liv åt stadskärnor på ett både affärsmässigt och konstnärligt sätt genom skulpturer som symboliserar staden. I år får Sundsvalls drakar nytt liv genom att två smarta drakar ansluter till familjen. Nytillskotten är Mittuniversitetets drake som går att interagera med genom ett minnesspel och Grant Thorntons drake med dioder som blinkar när man tar på drakens diagram.

- Vi ville ta Stadsparandens koncept till nästa nivå, och därför passade samarbetet med Mittuniversitetet och Adal perfekt. I framtiden är tanken att vi ska kunna erbjuda fler företag möjligheten att genom smarta lösningar göra sina drakar interaktiva, säger Julia Hamrin, VD Stadsparaden.

Projektet är ett samarbete mellan Stadsparaden, elektronikkonsultföretaget Adal och forskningsprojektet ”SMART- smarta system och tjänster” vid Mittuniversitetet.

- Vi såg en möjlighet att synliggöra vår forskning på ett annorlunda och roligt sätt. Vi blir allt mer uppkopplade, så varför inte koppla upp Sundsvalls drakar? Samarbetet föll sig väl inom ramen för forskningsprojektet SMART, där fokus ligger på just det uppkopplade samhället och sakernas internet, berättar Mattias O’Nils, professor och projektledare vid Mittuniversitetet.

Lördag den 13 maj tittar drakarna ut på stan för första gången i år och ställs ut på Stora Torget i Sundsvall. Kom gärna förbi och kika!

För mer information, kontakta:
Julia Hamrin, Stadsparaden
070-256 36 46, julia@stadsparaden.se

Mattias O’Nils, Mittuniversitetet
010 – 142 87 80, mattias.onils@miun.se

Samarbetet är en del i forskningsprojektet ”SMART – smarta system och tjänster” där Mittuniversitetet tillsammans med 30 partnerföretag vill öka medvetenheten och kunskapen om smarta system och tjänster så att regionens små och stora företag kommer kunna dra nytta av denna nya marknad.

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu