Nya forskningsprojekt kring världsmästerskapen i Jämtland

Spara favorit 5 nov november 2018
Campus Östersund från ovan. Foto: Tina Stafrén.

Mittuniversitetets avtal med World Championships Region 2019 och de två VM-arrangemangen, skidskytte i Östersund och alpint i Åre, resulterar i fyra nya projekt. Mittuniversitetet har fördelat närmare en miljon kronor i nya forskningsmedel.

– Vi blev Riksidrottsuniversitet från 1 juli och är ledande i Sverige när det gäller praktiknära forskning inom vinteridrott. Vi vill bredda forskningen till att omfatta fler områden med koppling till idrott och satsningen tillsammans med WCR2019 ligger i linje med vår strävan efter en nära samverkan med näringsliv, offentlig sektor och andra aktörer både i regionen, nationellt och internationellt, säger Anna-Lena Perdahl, universitetsstrateg på Mittuniversitetet.

Jämtland/Härjedalen står inför en unik situation med två världsmästerskap under 2019, då både alpina VM och skidskytte-VM arrangeras i Åre och Östersund under februari och mars. Mittuniversitetets avtal med World Championships Region tecknades tidigare i år och omfattar bland annat en satsning på forskning.

Det står nu klart att forskningsmedlen på närmare en miljon kronor fördelas på fyra projekt:
- turismforskningscentret ETOUR får 235 000 kronor för att medfinansiera en forskningsstudie om effekterna av evenemangen och nätverket WCR2019
- Sports Tech Research Centre får 200 000 kronor för att upprätta ett testlabb under skidskytte-VM för studier och tester av skidors struktur inklusive glidmätningar
- Nationellt Vintersportcentrum får 340 000 kronor för att utveckla och tillämpa ny teknik på Östersunds skidstadion som ska göra skidaktiviteter mer interaktiva
- samverkansavdelningen får 185 000 kronor för ett projekt där studenter ska kunna samverka med WCR2019 kring produkt-, affärs- eller verksamhetsutveckling

– Vi har ett bra samarbete med Mittuniversitetet som bland annat syftar till att göra regionen fortsatt attraktiv för stora evenemang och det skapas unika möjligheter för lärdom när två världsmästerskap genomförs under en så koncentrerad period. Det är erfarenheter som är viktiga att föra vidare även till andra och det arbete som Mittuniversitetet genomför blir en viktig del i detta, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande World Championships Region 2019.

WCR 2019 är ett affärsnätverk för det regionala näringslivet tillsammans med offentlig sektor och organisationer. Målet är att bidra till tillväxt och utveckling i Jämtlands län före, under och efter tävlingarna.

Kontaktperson:
Anna-Lena Perdahl, universitetsstrateg Mittuniversitetet, 010-142 79 35, anna-lena.perdahl@miun.se

Tillbaka till toppen