Hur kan Sverige dra nytta av dubbla VM i Jämtland?

Spara favorit 28 jun juni 2018
En av de svenska landslagsåkarna i skidskytte, Hanna Öberg. Bilden tagen vid World Cup-tävlingar i Östersund. Foto: Per Danielsson.

Jämtland/Härjedalen står inför en unik situation med två världsmästerskap under 2019, då både alpina VM och skidskytte-VM arrangeras i Åre och Östersund under februari och mars. Under Almedalsveckan i Visby lyfts frågan om hur regionen och resten av Sverige kan dra nytta av arbetet kring världsmästerskapen.

– Vi vill aktivt ta tillvara på de möjligheter som skapas när två världsmästerskap i populära vinteridrotter genomförs under en så koncentrerad period. Det är erfarenheter som är viktiga att föra vidare även till andra regioner och andra sammanhang och som vi vill lyfta under seminariet i Almedalen, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande World Championships Region 2019.

WCR 2019 är ett affärsnätverk för det regionala näringslivet tillsammans med offentlig sektor och organisationer. Målet är att bidra till tillväxt och utveckling i Jämtlands län före, under och efter tävlingarna.

Mittuniversitetet samverkar med WCR2019 och har tidigare i år anslagit nya forskningsmedel för att stärka just forskning med koppling till respektive VM. Mittuniversitetet är medarrangör till seminariet.

– Vi blir Riksidrottsuniversitet från 1 juli och är redan idag ledande i Sverige när det gäller praktiknära forskning inom vinteridrott. Vi vill bredda forskningen till att omfatta fler områden med koppling till idrott och för oss är det viktigt med en nära samverkan med näringsliv, offentlig sektor och andra aktörer både i regionen, nationellt och internationellt, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Medverkande i seminariet:
Anders Fällström, rektor, Mittuniversitetet
Johanna Ojala, idrotts- och medieprofil
Knut Rost, vd, Diös Fastigheter 
Karin Mattsson Weijber, ordförande, World Championships Region 2019
Moderator är Robert Pettersson, ETOUR, Mittuniversitetet.

Mittuniversitetets arrangemang i Almedalen genomförs onsdag 4 juli och består av sex seminarier med varierat innehåll, men med tydlig koppling till aktuell forskning och angelägna samhällsfrågor.

Seminariet ”Vad händer när en region kraftsamlar inför två världsmästerskap?” genomförs på Campus Gotland, lokal B51, med start 13.30, onsdag 4 juli.

Kontaktperson:
Karin Mattsson Weijber, ordförande World Championships Region 2019, 070-600 37 22
Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet, 010-142 86 40
Johanna Schalander, projektledare, World Championships Region 2019, 076-101 46 46

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu