Tunga namn diskuterar den polariserade samhällsdebatten

Spara favorit 27 jun juni 2018
Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation, frågar bland annat paneldeltagarna vad sociala medier gör för det demokratiska samtalet. Foto: Mittuniversitetet.

Det står nu klart att SVT sänder två av Mittuniversitetets seminarier under Almedalsveckan, ett av dem rör frågan om vad en polariserad samhällsdebatt betyder för demokratin. Där möter Socialdemokraternas och Moderaternas kommunikationschefer bland annat chefen för Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Facebook har två miljarder dagliga användare och utgör alltmer infrastrukturen för demokratin. Det är där vi informerar oss, pratar om politik och hittar nyheter. Spridning av polariserade budskap påverkar den politiska debatten och jag vill lyfta frågor om vad sker med demokratin när algoritmer styr vår mediekonsumtion, säger Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation på Mittuniversitetet.

Dagens medielandskap och därmed samhällsdebatten upplevs av allt fler som polariserad och hård och vi frågar oss vad sociala medier gör med det demokratiska samtalet. Det är tydligt i debatten inför valet 2018 att allt fler politiker, journalister och medborgare reagerar på denna utveckling och efterfrågar ansvar.

I paneldebatten i Almedalen deltar Hampus Knutsson, kommunikationschef Moderaterna, Helena Salomonson, kommunikationschef Socialdemokraterna, Olle Zachrison, chef/ansvarig utgivare, Ekot, Sveriges Radio och Ulf Dernevik, politiskt sakkunnig på Kulturdepartementet.

– Många efterlyser ett bättre och mer vuxet samtal men frågan är vem som tar ansvar för det? Hur formas debatten när medierna jagar klickraketer? Vilket ansvar har olika aktörer inom politiken och medierna för innehållet? Det är några av frågorna som jag vill diskutera, säger Kajsa Falasca.

Medverkande:

Kajsa Falasca, lektor politisk kommunikation, Mittuniversitetet
Hampus Knutsson, kommunikationschef, Moderaterna
Helena Salomonson, kommunikationschef, Socialdemokraterna
Olle Zachrison, chef/ansvarig utgivare, Ekot, Sveriges Radio
Ulf Dernevik, politiskt sakkunnig, Kulturdepartementet

SVT sänder också seminariet ”Striden kring strecket – vad innebär fyraprocentsspärren för partierna, egentligen?”, som leds av Mittuniversitetets statsvetare Niklas Bolin och Sofie Blombäck. I seminariet medverkar Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lindh, Per Nilsson, opinions- och strategichef för Moderaterna och Kristdemokraternas valledare Peter Kullgren.

Mittuniversitetets arrangemang i Almedalen genomförs onsdag 4 juli och består av sex seminarier med varierat innehåll, men med tydlig koppling till aktuell forskning och angelägna samhällsfrågor.

Seminariet ”När algoritmer styr debatten – hur påverkas valet 2018 och vår demokrati av förenklade budskap?” genomförs på Campus Gotland, lokal B51, med start 11.00, onsdag 4 juli.

Kontaktperson:
Kajsa Falasca, lektor politisk kommunikation, Mittuniversitetet, 010-142 84 08, kajsa.falasca@miun.se

Tillbaka till toppen
Stäng meny
Favoriter /globalnavigation/closemenu