Nationalekonomi GR (A), Regional ekonomi och politik, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Eventuella förändringar med anledning av Covid-19
Mittuniversitetets utbildningar är planerade utifrån rådande läge och rekommendationer från våra myndigheter. Eventuella förändringar i exempelvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan innebära förändringar i utbildningarnas upplägg och planering. Håll dig uppdaterad om läget genom att läsa ditt välkomstbrev igen inför kursstarten. Läs mer om Mittuniversitetets arbete med anledning av coronaviruset och Covid-19 på www.miun.se/corona.

Hej!
Varmt välkommen till kursen Nationalekonomi GR (A), Regional ekonomi och politik, 7,5 hp och som student vid Mittuniversitetet.

Jag som håller i denna kurs heter Barbro Widerstedt och har jobbat som lektor på Mittuniversitetet av och till sedan 2017. Innan dess har jag arbetat cirka 15 år inom statsförvaltningen, bland annat på myndigheten Tillväxtanalys och på näringsdepartementet, och där sysslat lite med regionala frågor. Jag hoppas ni kommer att tycka att regionala frågor är viktiga och intressanta att studera.

  • Kurskod: NA014G
  • Anmälningskod: L4063
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2020-08-31 - 2020-11-08

Undervisningen sker helt på distans, och det förekommer inga obligatoriska schemalagda sammankomster. Två dagar före kursstart kommer du att kunna logga in på kursen sida i lärplattformen Moodle, där kursmaterial och ytterligare information kommer att finnas.
Kursen inleds med ett frivilligt uppstartsmöte i Zoom den 31 augusti kl 15.

Schema
Fyra veckor innan kursstart når du ditt schema genom www.miun.se/schemasok. Observera att schemat uppdateras fram till kursstart och förändringar kan vid undantagsfall inträffa även efter starten.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Har du glömt dina inloggningsuppgifter skapar du nya här.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast två arbetsdagar före kursstart.

Kursinformation

Syftet med kursen är att ge en orientering i nationalekonomiska frågeställningar genom att studera regionalekonomiska frågor och metoder.

De första veckorna på kursen ägnas åt teoretiska studier, där vi tittar på ekonomiska begrepp och teorier. Därefter kommer vi att titta på hur vi mäter regional tillväxt i praktiken genom att arbeta med regional ekonomisk statistik och sedan tittar vi på hur den regionala tillväxtpolitiken utformas. Sista delen av kursen ägnas åt PM-skrivande.

Eftersom kursen inte har några schemalagda moment, så finns inget schema till kursen. En studieplan med rekommenderas inläsningstakt kommer att finnas i den studieguide som ni får tillgång till i samband med kursstarten. Undervisningen består av förinspelade föreläsningar. I anslutning till föreläsningarna finns även instuderingsfrågor och övningsuppgifter.

Litteraturen på kursen är Klas Eklunds "Vår ekonomi" och Blair & Carroll "Local Economic Development: Analysis, Practices, and Globalization". Sid- och kapitelhänvisningar i Eklund kommer att utgå från den fjortonde upplagan. Det går bra att använda tidigare upplagor, men du ansvarar själv för att hitta rätt i den bok du använder. Blair & Carroll finns som e-bok.

Examinationen på kursen består av ett PM och en hemtenta. PM-et utgör ungefär hälften av kursen, där ni kommer att göra ett eget arbete och skriva ett PM om ett ämne av regionalpolitiskt eller regionalekonomiskt intresse. PM ska vara inlämnat senast den 30 oktober kl 21. Tentamen på kursen kommer att genomföras som en hemtenta i Moodle och kan genomföras när som helst under perioden 4-6 november. Mer information kommer att finnas på Moodle vid kursstarten.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Jag hoppas att ni kommer att tycka att det är spännande att fördjupa sig i regionalekonomiska frågor.

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetBarbro Widerstedt
Kursansvarig