Socialt arbete GR (A), Socialt arbete som profession och ämne - introduktion, 22,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Eventuella förändringar med anledning av Covid-19
Mittuniversitetets utbildningar är planerade utifrån rådande läge och rekommendationer från våra myndigheter. Eventuella förändringar i exempelvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan innebära förändringar i utbildningarnas upplägg och planering. Håll dig uppdaterad om läget genom att läsa ditt välkomstbrev igen inför kursstarten. Läs mer om Mittuniversitetets arbete med anledning av coronaviruset och Covid-19 på www.miun.se/corona.

Hej!
Varmt välkommen till kursen Socialt arbete GR (A), Socialt arbete som profession och ämne - introduktion, 22,5 hp och som student vid Mittuniversitetet.

Hej!

Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till Socionomprogrammet vid Mittuniversitetet.

Vi vill också rekommendera dig att ta del av information som finns under länken
Ny student: https://www.miun.se/student/antagen/

  • Kurskod: SA078G
  • Anmälningskod: P4021
  • Ort: Östersund
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Kursperiod: 2020-08-31 - 2020-12-13

Du kommer att börja dina studier tisdag den 1 september, klockan 10.00-12.00 på Campus Östersund, Mittuniversitetet, i sal F229 (grupp A) och F234 (grupp B). Eftersom Mittuniversitetet följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer om max 50 personer kommer din klass att inledningsvis delas och få benämningen A eller B. Senast 26 augusti kommer du att få ett mail från vår administratör Maria Sundber

Schema
Fyra veckor innan kursstart når du ditt schema genom https://cloud.timeedit.net/miun/web/student/ri1X5029Z5706vQQ7wZ1Q83Y09yY5YQ7.html. Observera att schemat uppdateras fram till kursstart och förändringar kan vid undantagsfall inträffa även efter starten.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Har du glömt dina inloggningsuppgifter skapar du nya här.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast två arbetsdagar före kursstart.

Kursinformation

Fyra veckor innan terminsstart når du ditt schema se länk ovan. Här framkommer vilken sal som gäller för grupp A och B. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstarten och eventuellt kan det bli förändringar därefter om något oförutsett inträffar.

Det första kursmomentet omfattar fyra veckor och heter - Introduktion till socialt arbete som ämne, praktik och forskning - och inleder den 15 veckor långa introduktionskursen på programmet. Här nedan följer kort information som vi tror att du önskar känna till avseende de första fyra veckorna. Redan nu är det bra att känna till att de första fyra veckorna är mycket intensiva med föreläsningar och ett lite större grupparbete. Räkna därför med att studera på heltid redan från start. Programmet är under de första 10 veckorna anpassade enligt folkhälsomyndigheten och det innebär att den mesta undervisningen genomförs på campus men i mindre grupper.

Av tidigare studenter har vi genom åren fått frågor som: Vilken litteratur ska jag börja läsa och vilken är viktigast? Svaret är att Du behöver samtliga böcker – alla är viktiga! Men för att vara lite extra tydlig, finner du information nedan om när under kursen viss litteratur avhandlas (se vad som gäller vecka för vecka nedan), om det är så att ni vill påbörja läsandet innan terminsstart.

Studievecka 1 och 2
Börjesson, B., & Börjesson M. (2015) Förstå socialt arbete. (hela boken) (ingår i grupparbete som redovisas vecka 39)
Erikson, M G. (2015) Referera reflekterande: konsten att referera och citera i beteendevetenskaperna.(används främst på moment 3)
Meeuwisse, A & Sunesson, S. (2013) Perspektiv på sociala problem. (kap 1-3, 12-15, alltså inte hela)
Sandström, G. (2010) Att vara socionom: från utbildad till erfaren. (hela boken)
Skau, G. M. (2018) Mellan makt och hjälp – Om det flertydiga förhållandet mellan klient och hjälpare. (hela boken)
Thurén, T. (2019) Vetenskapsteori för nybörjare.(hela boken)

Studievecka 3 och 4
Dominelli, L. (2010) Social work in a Globalizing World. (kap 1 och 5, alltså inte hela boken)
International Federation of Social Workers. Global statement of ethical principles [Webbsida]
Thuren, Britt-Marie (2000) Den gamla gåtan om kvinnor och män (ett kapitel), I boken: Män och kvinnor? Vad vet en genusvetare?

Under vecka fyra på kursen ska du alltså ha läst ALL litteratur men du ska också ha
- genomfört ett grupparbete och redovisning av grupparbete
- genomfört tentamen av kursmoment 1 (en Webbtenta med tentamensdag: fredag 25/9)

Du bör alltså se till att du under kursens första vecka införskaffat större delen av litteraturen.


Kåren har en avdelningen för Socionomstudenter och de vill bifoga denna välkomsthälsning till er:
SoaSek – Vi hjälper dig under studietiden!
Soasek är ett studiepolitiskt utskott där studenterna själva kan vara med och påverka socionomprogrammet. Vi arbetar med studiepolitiska frågor för att förbättra din tid på Mittuniversitetet. Med studiepolitiska frågor menas frågor som rör dig och dina klasskamraters studietid på campus. Det kan handla om vad du har för rättigheter, att du upplever strukturell problematik i en kurs eller om vad skolan har för skyldigheter gentemot dig som student. Det handlar bland annat om att hjälpa institutionen genom att förmedla studentperspektivet samt att föra studenternas talan i studiepolitiska sammanträden. Sedan kan vi även emellanåt anordna trevliga evenemang för alla socionomstudenter.
Har du funderingar kring att arbeta studiepolitiskt? Då är det bara att höra av dig! Vi välkomnar alla till vår styrelse.

Hur kan man komma i kontakt med oss?
Instagram: sio_soasek
Facebook: Soasek-Studentkåren i Östersund
Mejladress: soasek@sko.miun.se
Med vänliga hälsningar
Sara Granholm
Vice Ordförande

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

För frågor om din kursstart och om utbildningen kan du vända dig till fakultetsadministratör Maria Sundberg, maria.sundberg@miun.se . Hon är tillgänglig och svarar på mail efter den 5 augusti.

Vi på avdelningen för Socialt arbete hälsar dig välkommen till Campus Östersund och Socionomutbildningen! Vi ser fram mot en givande tid tillsammans!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetGunilla Egonsdotter
Kurssamordnare