Grafisk design GR (A), Universell utformning av digital tillgänglighet, 15 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Eventuella förändringar med anledning av Covid-19
Mittuniversitetets utbildningar är planerade utifrån rådande läge och rekommendationer från våra myndigheter. Eventuella förändringar i exempelvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan innebära förändringar i utbildningarnas upplägg och planering. Håll dig uppdaterad om läget genom att läsa ditt välkomstbrev igen inför kursstarten. Läs mer om Mittuniversitetets arbete med anledning av coronaviruset och Covid-19 på www.miun.se/corona.

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Grafisk design GR (A), Universell utformning av digital tillgänglighet, 15 hp.

Många sökte kursen och du kom in, härligt!
Det är ett stort åtagande från dig, 2-3 dagars studier i veckan tills kursen slutar i januari och du kommer att få lära dig massor.
Jag arbetar på institutionen för design där vi länge arbetat med FN's hållbarhetsmål. Just den här kursen går nu för andra året.
Välkommen till en härlig hösttermin, mvh Mikael

  • Kurskod: GD071G
  • Anmälningskod: E2241
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2021-08-30 - 2022-01-16

Vi börjar med en digital träff den 30/8 15.00. Vi ses då i mitt zoom-rum: https://miun-se.zoom.us/my/becker. Om du ansluter med telefon: 723 887 3733.
När du har registrerat dig på kursen så får du tillgång till vår kursplattform (Moodle) när du loggar in på https://www.miun.se.
Moodle heter plattformen för kursen, Zoom används till föreläsningar, presentationer och handledningar.

Kursinformation

Kursen går som sagt helt på distans, utan fysiska träffar. Föreläsningarna kommer att spelas in så de går att titta på i efterhand. Presentation/genomgång/feedback kommer att spridas ut på flera tillfällen då vi är så många på kursen. Vi brukar göra som så att man bokar in sig på en tid.
Så här ser det grova upplägget ut:
Vecka 35 - 37 Introduktion till tillgänglighet och användbarhet
Vecka 38 - 40 Språk, klarspråk och att skriva lättläst
Vecka 41 - 43 Visuell kommunikation, tillgängliga dokument, typografi, arbeta med färg och bild
Vecka 44 - 48 Webb och appar, riktlinjer för tillgänglighet och användbarhet
Vecka 49 - 2 Eget projekt. Du kommer att få stor frihet i vad du vill grotta ner dig i, börja gärna fundera på vad du skulle vilja göra, tiden går fort.
Schemat saknar just nu alla våra gäster, de bokas in allt eftersom.

Beställ litteraturen så att du har den i tid. De tre första veckorna använder vi fria resurser men efter et behövs litteraturen.
Här hittar du kursplanen och litteraturen: https://www.miun.se/utbildning/kursplaner-och- utbildningsplaner/Sok-kursplan/kursplan/?kursplanid=24459

Teknik som krävs
Dator med internetuppkoppling och mikrofon, gärna kamera också men det är inte ett krav.
Du behöver installera Zoom.
Du kommer att behöva Adobe XD och Acrobat Professional under en begränsad tid. Adobe ändrar ofta villkoren så vänta med inköp eller prenumeration tills kursstart.
Adobes program fungerar tyvärr inte med Chromebooks.

Corona-anpassning
Tanken är att du under kursen ska göra studiebesök, intervjuer och användartester, det kommer vi att anpassa efter hur läget ser ut. Vi kommer att ta in många gäster som får dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter. En viktig del av kursen är empati, förståelse för andra människor.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast två arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Kursen är tvärvetenskaplig så du kommer att få träffa flera olika lärare och många gäster, alla med sin speciella kompetens.
Vi ägnar ingen tid åt att koda, om du inte gör det som det egna projektet. Istället är fokus användbarhet, klarspråk och lättläst, tillgängliga dokument, bygga prototyper för att testa och utvärdera och så vidare.

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetMikael Becker
Hör gärna av dig om du har några frågor
Kursansvarig: Mikael Becker, mikael.becker@miun.se
Ansvarig för språkmomentet: Ulrika Lif, ulrika.lif@miun.se
Chef för institutionen för design: Kristina Brink, kristna.brink@miun.se
Fakultetsadministratör: Veronica Norman, veronica.norman@miun.se (Veronica har koll på vår byråkrati, antagning, betyg och så vidare.)