Genusvetenskap GR (A), Normkritik som teori och praktik, 15 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Genusvetenskap GR (A), Normkritik som teori och praktik, 15 hp.

Vi som är lärare på kursen är väldigt förväntansfulla inför denna kurs och hoppas att ni också är det! Kursen syftar till att ge kunskaper i normkritik som teori och praktik genom att tydliggöra begreppets ursprung i normativitetskritiska teorier och radikala pedagogiska praktiker och ge er förmåga att analysera professionella praktiker och sociala situationer ur ett normkritiskt perspektiv.

  • Kurskod: GE017G
  • Anmälningskod: M7061
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2022-08-29 - 2023-01-15

Vi inleder kursen med att undersöka vad det innebär att vara privilegierad och hur vi alla drar nytta av olika privilegier i vår vardag. Att ha en grundläggande förståelse för sin egen position och delaktighet i ett ojämlikt system är A och O i ett normkritiskt arbete och därför är det viktigt att börja med att synliggöra detta. Ni inleder kursen med att läsa B. Pease bok Undoing Privilege (2010).

Kursinformation

Kursen börjar vecka 35 och så fort du får tillgång till kursens Moodle-sida kan du påbörja kursen. Kursens Moodle-sida är grunden för kursen - det är på den vi informerar om upplägg, uppgifter och lägger upp våra föreläsningar. Det är också där ni publicerar era inlämningar och interagerar med oss och varandra. Kursen består av två moment; Normkritik som teori och Normkritik som praktik.

Kursen har inga live-seminarier, live-föreläsningar eller uppgifter som ska utföras en viss dag vid en viss tid. Detta innebär att du kan utföra kursens uppgifter när du har möjlighet - så länge du håller uppgiftens deadline.

Under kursens första moment (Normkritik som teori) introduceras normkritikens teoretiska utgångspunkter i genusvetenskap, queerteori och radikala pedagogiska tillvägagångssätt. Vi tittar också på vad privilegier är, hur normer kan samverka, begreppet 'försthet' och hur en kan gå tillväga för att ’vända blicken’ från 'avvikare' till normen. Moment 1 examineras genom en inledande reflektionstext, en inlämningsuppgift, deltagande vid ett litteraturseminarium (skriftligt) och en hemtentamen.

Kursens andra moment (Normkritik som praktik) fokuserar på normkritisk praktik och presenterar olika normkritiska metoder och tillvägagångssätt. I slutet av kursen ska ni själva utforma en manual för en normkritisk intervention i er egen professionella eller sociala omgivning. Moment 2 examineras genom två inlämningsuppgifter, deltagande vid ett seminarium (skriftligt) samt utformandet av en manual.

Instruktioner för allt detta publiceras på kursens Moodle-sida.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Vi ser fram emot att "träffa" er alla i slutet av augusti och hoppas att ni kommer uppleva kursen som lärorik och givande!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetKarin Larsson-Hult
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2021-10-30