Nationalekonomi GR (A), Regional ekonomi och politik, 7,5 hp | miun.se

Nationalekonomi GR (A), Regional ekonomi och politik, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Nationalekonomi GR (A), Regional ekonomi och politik, 7,5 hp.

Jag som är kursansvarig heter Amanda Tomasdotter och jag är doktorand i nationalekonomi, där jag bland annat undersöker människors transportval och hållbarhet. Jag hoppas ni kommer att tycka att regionala frågor är viktiga och intressanta att studera.

  • Kurskod: NA014G
  • Anmälningskod: L4071
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2022-08-29 - 2022-11-06

Kursen inleds med ett frivilligt uppstartsmöte i Zoom den 29 augusti kl 17. Länk till mötet publiceras på kursplattformen Moodle och schemat i TimeEdit.
Schema i TimeEdit

Kursinformation

Syftet med kursen är att ge en orientering i nationalekonomiska frågeställningar genom att studera regionalekonomiska frågor och metoder.

Undervisningen sker helt på distans och det förekommer inga obligatoriska schemalagda sammankomster. Två dagar före kursstart kommer du att kunna logga in på kursens sida i lärplattformen Moodle, där kursmaterial och ytterligare information kommer att finnas. Uppstartsmötet den 29 augusti filmas och blir tillgängligt på Moodle för den som inte kan delta.

De första veckorna på kursen ägnas åt teoretiska studier, där vi tittar på ekonomiska begrepp och teorier. Därefter kommer vi att titta på hur vi mäter regional tillväxt i praktiken genom att arbeta med regional ekonomisk statistik och sedan tittar vi på hur den regionala tillväxtpolitiken utformas. Sista delen av kursen är tid avsatt för en inlämningsuppgift.
Eftersom kursen inte har några schemalagda moment, så finns inget schema till kursen. En studieplan med rekommenderas inläsningstakt kommer att finnas i den studieguide som ni får tillgång till i samband med kursstarten. Undervisningen består av förinspelade föreläsningar. I anslutning till föreläsningarna finns även instuderingsfrågor och övningsuppgifter. Litteraturen på kursen är

Eklunds, Klas: Vår ekonomi: en introduktion till världsekonomin femtonde upplagan. Lund: Studentlitteratur.
Blair, John P. & Carroll, Michael C.: Local Economic Development: Analysis, Practices, and Globalization. Newbury Park: Sage Publications.

Sid- och kapitelhänvisningar i Eklund kommer att utgå från den femtonde upplagan. Det går bra att använda tidigare upplagor (som då har undertiteln "en introduktion till samhällsekonomin"), men du ansvarar själv för att hitta rätt i den bok du använder. Blair & Carroll finns som e-bok och är tillgänglig via biblioteket (länk kommer att finnas i Moodle).

Examinationen på kursen består av en tenta och en inlämningsuppgift. Inlämningsuppgiften består att ni arbetar i grupper om två för att genomföra och rapportera en mindre studie.

Inlämningsuppgiften ska vara inlämnad senast den 22 oktober kl 18. Tentamen på kursen kommer att genomföras som en hemtenta i den digitala examensverktyget Inspera. Tentan kan genomföras när som helst mellan den 2 november kl 08:00 och den 4 november kl 18:00.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Jag hoppas ni kommer att tycka det är intressant att fördjupa sig i regionalekonomiska frågor!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetAmanda Tomasdotter
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2021-10-29