Sociologi GR (A), 30 hp | miun.se

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Sociologi GR (A), 30 hp.

Jag som är ansvarig för den här kursen heter Ida Sjöberg, och ni kommer att träffa mig och Lasse Reinikainen under kursens inledande moment "Sociologisk introduktion". Vi ser fram emot att under de inledande dem veckorna på höstterminen få introducera er för sociologin, dess grunder och begreppsvärld!

  • Kurskod: SO098G
  • Anmälningskod: M2981
  • Ort: Sundsvall
  • Studieform: Campus
  • Studiefart: 100%
  • Kursperiod: 2022-08-29 - 2023-01-15

Det första tillfället på kursen är den 30 augusti mellan 9.00-12.00. Du kommer då träffa Ida och Lasse som hälsa dig och dina studiekamrater välkomna, och så kommer Lasse hålla den första föreläsningen på introduktionsmomentet. Denna föreläsning kommer att utgå från Per Månssons bok "Båten i parken" så om du vill förbereda dig inför terminsstarten kan du börja läsa denna bok.

Schema
Fyra veckor innan terminsstart når du ditt schema genom www.miun.se/schemasok. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstarten och förändringar kan vid undantagsfall inträffa även efter terminsstart.

Kursinformation

Kursen Sociologi A syftar till att introducera sociologiska begrepp, teorier och metoder, ge dig sociologiska verktyg för att förklara sociala fenomen och situationer, samt ge dig möjlighet att tillämpa dessa kunskaper på aktuella händelser. Kursen är uppdelat på fyra moment som tillsammans ska ge dig ovanstående verktyg och kunskaper i sociologisk teori och metod.

Kursens första moment "Sociologisk introduktion" går igenom sociologins grunder och introducerar teorier på både övergripande samhällsnivå och på individ- och gruppnivå. Det andra momentet "Klass, kön och etnicitet" behandlar centrala sociala kategoriseringar vilka bildar grund både för våra identiteter likväl som samhälleliga strukturer. Under det tredje momentet "Kvalitativ metod" behandlas kvalitativ sociologisk metod såväl teoretiskt som praktiskt. Det avslutande, fjärde momentet "Sociologins klassiker" ger en fördjupning i teorier som introduceras redan under introduktionsmomentet, men här kommer du få läsa originaltexter av några de teoretiker som ses som klassiker inom sociologin.

Innan kursstart vill vi rekommendera att du läser igenom kursguiden för A-kursen och studiehandledningen för den första momentet så att du får en bra bild av hur såväl kursen som momentet är upplagt och vilka uppgifter du ska göra. Du vet då vad som förväntas av dig, men också vad du kan förvänta dig av kursen/momentet. Om du inte sedan tidigare är bekant med lärplattformen Moodle så rekommenderar vi även att du tar dig tid och bekantar dig med den så att du känner till dess funktioner och har gjort dina profilinställningar redan vid kursstart. Kom ihåg att all kurslitteratur är obligatorisk, så det är bra om du införskaffar den så snart som möjligt. Litteraturlistan finner du i kursplanen och i studiehandledningen.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Om du har några frågor och funderingar som rör A-kursen i sin helhet eller moment 2-4 kan du höra av dig till Ida som är kursansvarig, och om du har frågor gällande det inledande momentet kan du höra av dig till Lasse som är momentansvarig.

Slutligen vill vi återigen önska er varmt välkomna till kursen, och hoppas att ni ser lika mycket fram emot den här terminen som vi gör!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetIda Sjöberg
Ida Sjöberg
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2021-10-30