Genusvetenskap GR (A), Introduktion till normkritik, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Genusvetenskap GR (A), Introduktion till normkritik, 7,5 hp.

Vi som är lärare på kursen är väldigt förväntansfulla inför denna kurs och hoppas att ni också är det! Kursen syftar till att ge kunskaper i normkritik som teori och praktik genom att tydliggöra begreppets ursprung i normativitetskritiska teorier och radikala pedagogiska praktiker, och ge er förmåga att analysera professionella praktiker och sociala situationer ur ett normkritiskt perspektiv.

  • Kurskod: GE023G
  • Anmälningskod: M7099
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2022-06-06 - 2022-08-14

Kursinformation

Kursen börjar vecka 23 och så fort du får tillgång till kursens moodle-sida kan du påbörja kursen. Kursens moodle-sida är sambandscentralen för kursen - det är på den vi informerar om upplägg, uppgifter och lägger upp våra föreläsningar. Det är också där ni publicerar era inlämningar och interagerar med oss och varandra. På moodle finns också kursens studieguide. I den finner ni användbar information om studier vid Mittuniversitetet generellt och om den här kursen mer specifikt. Läs den!

I studieguiden finns också en fullständig litteraturlista, och ni ansvarar själva för att ni har tillgång till den obligatoriska litteraturen. Vi inleder kursen med att läsa Undoing Privilege (Pease, 2010) och ett urval ur Normkritisk pedagogik (Björkman & Bromseth (red.), 2019) för att dels introducera normkritikens bakgrund och teoretiska utgångspunkter, och dels undersöka vad det innebär att vara privilegierad och hur vi alla drar nytta av olika privilegier i vår vardag. Att ha en grundläggande förståelse av ens egna position och delaktighet i ett ojämlikt system är A och O i ett normkritiskt arbete och därför är det viktigt att börja med att synliggöra detta.

Kursen har inga live-seminarier, live-föreläsningar eller uppgifter som ska utföras en viss dag vid en viss tid. Detta innebär att du kan utföra kursens uppgifter när du har möjlighet - så länge du håller uppgiftens deadline.

Kursen består av fyra delmoment som på olika vis belyser normkritik som teori och praktik. De två första delmomenten introducerar normkritikens teoretiska utgångspunkter i genusvetenskap - och framförallt queerteori - och i radikala pedagogiska tillvägagångssätt. Vi tittar också på vad privilegier är och diskuterar begreppet 'försthet'.

Delmoment 3 fokuserar på normkritik som praktik och här får ni möta praktiker som dagligen använder normkritiskt tänkande i sitt arbete och själva applicera tankarna från delmoment 1+2 i en mer konkret situation.

Kursen examineras genom aktivt deltagande och inlämning av en foruminlämningsuppgift (delmoment 1), en foruminlämningsuppgift där ni även kommenterar medstudenters inlägg (delmoment 2), en inlämningsuppgift (delmoment 3) samt en hemtentamen (delmoment 4).

Instruktioner för detta publiceras på kursens moodle-sida.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Vi ses i juni!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetMaja Östling
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2021-10-29