Sociologi GR (A), Norrland: Kritiska perspektiv på plats och makt, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Sociologi GR (A), Norrland: Kritiska perspektiv på plats och makt, 7,5 hp.

Vi som är lärare på den här kursen heter Lisa Ridzén, Ida Sjöberg och Emelie Larsson och vi ser fram emot att spendera tio veckor i sommar med er!

Kursen går helt på distans, vilket innebär att vi inte har några obligatoriska träffar utan undervisningen bedrivs enbart via Moodle. Den går på halvfart vilket motsvarar ungefär 20 studietimmar i veckan.

  • Kurskod: SO116G
  • Anmälningskod: M7119
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2022-06-06 - 2022-08-14

Kursen börjar tisdag den 7 juni. Då kommer en introduktionsföreläsning tillsammans med föreläsningar och en inlämningsuppgift på kursens första tema publiceras på Moodle. Redan några dagar innan det har du dock fått tillgång till kurssidan, vi rekommenderar att du går in och "lär känna" läroplattformen så snart som möjligt.

Kursinformation

Kursen tar sin utgångspunkt i teorier om centrum-periferi och fokuserar på processer av intern kolonialisering och exploatering av Saepmie och Norrland samt dess konsekvenser i ett historiskt och nutida perspektiv. Det övergripande syftet är att att ge dig ökad kunskap om relationen mellan makt, identitet och plats inom norra Sverige och vi hoppas att det ska ge dig goda verktyg för att studera och förstå samhället utifrån kritisk teori kopplat till plats.

Kursen består av fyra teman: (1) Kolonialisering av Saepmie och Norrland; (2)
Centrum-periferi och periferaliseringsprocesser; (3) Nedmontering av samhällsservice och välfärd i Norrland, samt; (4) Identitetsskapande och plats. Dessa kommer behandlas utifrån kurslitteraturen, föreläsningar och gästinspel samt olika examinationsuppgifter. Samtliga teman har gemensamt att ni kommer diskutera och jobba med dem med en fot i akademin och en i civilsamhället genom en blandning av akademiska föreläsningar och inspel från aktivister och privatpersoner.

Att kursen går helt på distans innebär att du som student har ett större eget ansvar för att planera upp din tid, och därmed också ett större ansvar för din egna inlärning i jämförelse med en campuskurs. Ett aktivt deltagande på lärplattformen är därför ett viktigt verktyg i ditt lärande, dels för att interagera med övriga medstudenter och därigenom känna samhörighet i det gemensamma intresset och lärandet, och dels för att erhålla fler perspektiv på det som ska läras in. Genom att du delger dina tankar till de andra studenterna ger du dem ytterligare ett perspektiv på ämnet utifrån dina erfarenheter och tidigare kunskaper, och när du läser det andra skrivit så breddas ditt eget tänk och därmed dina kunskaper. Du och dina medstudenter får då ut så mycket mer av kursen än om ni sitter ensamma på era kammare och läser in litteraturen på egen hand. Som stöd i planeringen kommer det finnas ett schema och en studiehandledning med en tidsplan som vi hoppas ska underlätta för dig att komma igång.

Börja därför gärna med att läsa just studiehandledningen för att få en bild av hur kursen är upplagd och vilka uppgifter som du ska göra. Du vet då vad som förväntas av dig, men också vad du kan förvänta dig av kursen. Bekanta dig också med Moodle. Det är viktigt att du känner till alla lärplattformens funktioner och att du har gjort dina profilinställningar redan vid kursstart. Kom ihåg att all kurslitteratur är obligatorisk, så det är bra om du införskaffar den så snart som möjligt. Litteraturlistan finner du i kursplanen och i studiehandledningen.

Här hittar du studiehandledningen:
Länk till kursens studiehandledning

Här hittar du schemat:
Länk till Schema

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 30 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Om du har några frågor och funderingar som rör kursen i sig, tveka inte att höra av dig till Lisa som är kursansvarig. Slutligen vill vi återigen önska dig varmt välkommen till kursen, och vi hoppas att du ser lika mycket fram emot det här som vi gör!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetLisa Ridzén
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2021-10-29