Genusvetenskap GR (A), Klimatfeminism. Feministiska kamper för rättvisa i klimatförändringarnas tid, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Genusvetenskap GR (A), Klimatfeminism. Feministiska kamper för rättvisa i klimatförändringarnas tid, 7,5 hp.

Denna kurs vänder sig till dig som är nyfiken på eko- och urfolksfeministiska förståelseramar och hur dessa kan relateras till kamper för rättvisa och mot klimatförändringar. I kursen kommer du att få grundläggande teoretiska verktyg för att beskriva och analysera hur intersektionella maktordningar påverkar sårbarhet och möjlighet att agera inför klimatförändringar.

  • Kurskod: GE027G
  • Anmälningskod: M2449
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2023-06-05 - 2023-08-13

Kursstart är den 5 juni 2023. Du får då tillgång till kursplattformen på Moodle som utgör kursens nav. På kursplattformen hittar du information om upplägg, litteratur och uppgifter samt annat relevant material. Där finns också möjligheter till att chatta med andra studenter och ställa frågor till oss lärare.

Kursinformation

Kursen är en distanskurs på halvfart helt utan fysiska träffar och fasta tider (utöver inlämningsdeadlines). Det innebär en stor flexibilitet för dig som student, men också ett avsevärt större mått av självständighet och ansvar. Att kursen går på halvfart innebär att du beräknas lägga ner 20 timmar i veckan på kursarbete.

Kursen är indelad i två delkurser om 3,5 respektive 4 hp. I den första delkursen ’Introduktion till eko- och urfolksfeminismer och intersektionalitet' fokuserar vi på klimatfeministiska teoretiska perspektiv, aktivistiska praktiker och sammanhang genom studier av kurslitteratur, föreläsningar och inlämningsuppgifter. Under denna första delkurs kommer du att göra två inlämnings-uppgifter, dels en inledande reflektionsuppgift dels en filmanalys av dokumentär-film.

I den andra delkursen 'Feministiska perspektiv på rättvisa och ojämlikhet i klimatförändringarnas tid' ligger fokus på klimatfeministiska, ekofeministiska och urfolksfeministiska aktivistiska interventioner, praktiker och rörelser.

Här kommer du, med stöd av kurslitteraturen, att arbeta självständigt med ett projektarbete om en klimatfeministiskt relevant intervention, praktik eller rörelse. Genom projektarbetet kommer du att få öva på att applicera dina teoretiska kunskaper i en klimatfeministisk kontext. Projektarbetet kommer att redovisas och behandlas på ett avslutande seminarium.

Det är viktigt att ni lämnar in den första inlämningsuppgiften i tid då den också fungerar som ett sätt för oss lärare att få översikt över vilka studenter som är aktiva på kursen.

Läs kursplattformen noga för information om deadlines för de olika uppgifterna!

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 20 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Vi ser mycket fram emot att få fördjupa oss i klimatfeministiska perspektiv och rörelser tillsammans med er!

Hör gärna av er om ni har frågor inför kursstart!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetIna Knobblock
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2023-01-30