Litteraturvetenskap GR (A), Science fiction-genrens historia och tematik, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Litteraturvetenskap GR (A), Science fiction-genrens historia och tematik, 7,5 hp.

Det är jag, Svante Lovén, som håller i kursen, och det ska bli väldigt spännande! Jag är lektor i litteraturvetenskap, och har forskat och skrivit en del om science fiction under åren, och även undervisat om det (även om det var länge sedan). Och i botten är jag naturligtvis gammal sf-fan, som kom in i genren i tidiga tonåren.

  • Kurskod: LI071G
  • Anmälningskod: M2399
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2023-06-05 - 2023-08-13

Kursinformation

I kursen är det meningen att ni ska få kunskap om sf-litteraturen genom självstudier, diskussionsforum, och genom att arbeta med de inlämningsuppgifter som utgör den huvudsakliga examinationsformen. Närmare information om detta kommer i en studiehandledning som läggs upp på Moodle närmare kursstart.

Det är alltså ingen schemalagd undervisning seminarier ”IRL”, men förutom kurslitteraturen så kommer ni att kunna titta på en längre inspelad föreläsning där jag pratar om några grundläggande egenskaper i sf, som skiljer det från ”vanlig” litteratur.

Utöver analysuppgifterna är det också meningen att ni ska diskutera en eller ett par frågor inbördes, i mindre grupper. Formen är att ni gör skriftliga inlägg och besvarar de andras. Här kan ni vara lite friare; uppgiften är visserligen obligatorisk men inte direkt betygsgrundande, och jag tror den kan bli både givande och rolig.

Litteraturlistan består av ett antal klassiska sf-romaner som ni får inhandla själva, samt ett urval noveller i pdf-form på vår lärplattform Moodle. Det är ännu inte helt färdigställt, och jag meddelar när så sker. Det är heller inte helt klart exakt vilka kapitel ur The Cambridge Companion to Science Fiction som ska ingå, men ni uppmuntras att börja botanisera i den redan nu. Den ger många intressanta ingångar på sf.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 20 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Välkomna!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetSvante Lovén
Svante Lovén, docent och lektor i Litteraturvetenskap

Sidan uppdaterades 2022-10-18