Sociologi GR (A), Kritiska perspektiv på tid, 7,5 hp

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen som student vid Mittuniversitetet och kursen Sociologi GR (A), Kritiska perspektiv på tid, 7,5 hp.

Jag som utvecklat och håller i den här sommarkursen heter Markus Lundström. Som aktiv forskare inom kritiska tidsstudier hoppas jag att kursen ska väcka intresse och ge verktyg att undersöka det komplexa sambandet mellan tid och samhälle.

  • Kurskod: SO123G
  • Anmälningskod: M7219
  • Ort: Flexibel
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2023-06-05 - 2023-08-13

Kursen startar den 5 juni och avslutas den 13 augusti, deadline för hemtentamen. Kursen är indelad i fyra tematiska block. Jag rekommenderar att börja med det första, Tid inom filosofin och fysiken, och sedan fortsätta med de efterföljande blocken. På kurssidan finns även, förutom föreläsningsmaterial, länkade videor och poddar som kan vara bra som uppvärmning inför läsningen av kurslitteraturen.

Kursinformation

Kursen ges helt på distans och bygger uteslutande på självstudier. Det är med andra ord en intensiv läskurs som kräver ett visst mått av studiedisciplin. På kurssidan finns en föreslagen läsordning för kurslitteraturen. Läsordningen utgår från kursens fyra tematiska block.

(i) Tid inom filosofin och fysiken: om vad tid egentligen är, dess riktning och hastighet, hur den kan upplevas så olika. (ii) Dåtid, nutid, framtid: om historisk tid, social acceleration, klimatförändringar och antropocen. (iii) Tid som makt och motstånd: om tid som maktinstrument för disciplinering och motståndsstrategi för sociala rörelser. (iv) Verktyg för kritiska tidsstudier: om att studera sociologiska problem i relation till tid.

Kontakten mellan kursens deltagare är asynkron; det hålls inga tidsbestämda seminarier. I stället möjliggörs kommunikation via kurssidans diskussionsforum, där olika frågor kring litteraturen kan avhandlas. Detta ett utmärkt sätt att förstå kurslitteraturen: att diskutera texterna med varandra.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skapa ett studentkonto (tidigast 20 dagar innan kursstart)
Läs mer om hur du skaffar ett studentkonto här

Du som läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?.

2. Läs igenom aktuell kursplan
I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar checklista för nya studenter, information om studentbostäder och Mittuniversitetets studenttjänster med mera på www.miun.se/antagen

Digital introduktionskurs till dina universitetsstudier
Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Till kursen: www.miun.se/miunskills

Lunchföreläsningar via zoom
Det finns säkert många frågor och funderingar för dig som är ny student. För att göra det lite lättare för dig, erbjuder vi filmer och 30-minuters lunchföreläsningar via zoom hela veckan.
Du får möta studenthälsan, biblioteket, studieverkstaden studentkårerna och International Relations Office, som ansvarar för utlandsstudier.
Läs mer här: https://www.miun.se/introduktionsveckan

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Återigen, varmt välkommen till den här sommarkursen!

Med vänlig hälsning
MittuniversitetetMarkus Lundström
Kursansvarig

Sidan uppdaterades 2023-01-30