Automationsingenjör

Spara favorit

VÄLKOMMEN TILL MITTUNIVERSITETET

Hej!
Varmt välkommen till Automationsingenjör och som student vid Mittuniversitetet.

Jag som är programansvarig heter David Krapohl, och tycker det är väldigt roligt att du har valt denna utbildning. Automationsingenjörsutbildningen är efterfrågad av branschen och arbetsmarknaden efter avslutade studier ser mycket ljus ut.

Utbildningsplan: Automationsingenjör

Programkod: TAUMG Anmälningskod: D2151
Ort: Sundsvall Studieform: Campus Studiefart: 100%
Start: Höstterminen 2019

Den första programveckan startar med programinformationsträff på campus Sundsvall måndag 2 september kl 10.15 i sal enligt schema. Den första veckan innehåller obligatoriska moment i den första kursen.

Schema
Fyra veckor innan terminsstart når du ditt schema genom https://cloud.timeedit.net/miun/web/personal/ri167v9y5YY775QY9ZQ3875XZ405Qw7Q7.html. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstarten och förändringar kan vid undantagsfall inträffa även efter terminsstart.
Du som studerar på distans utan fysiska träffar, hittar information om datum, tider och annat i lärplattformen Moodle.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra
1. Skaffa inloggning till Studentportalen
Du kan skapa ett konto till Studentportalen tidigast 30 dagar innan kursstart. I Studentportalen tar du del av kursmaterial, registrerar dig på kurser och så vidare. Så registrerar du ett användar-ID för Studentportalen

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

2. Läs igenom aktuell utbildningsplan
För att hitta kursplaner för de kurser som ingår i programmet kan du använda vår ”kursplansök”, www.miun.se/kursplaner. I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser
Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via https://www.miun.se/student/. Du kan registrera dig tidigast två arbetsdagar före kursstart.

Programinformation
Automationsingenjörsutbildningen bedrivs i nära samverkan med energiingenjörsutbildningen, och ni kommer att samläsa en stor del av de ingående kurserna.

Utbildningen startar med en obligatorisk samlingsvecka i Sundsvall under vecka 36 (3 – 6 september). Uppropet och den första veckans aktiviteter sker helt gemensamt med energistudenterna, och ni kommer då bland annat att få praktisk information, träffa lärare och annan personal, samt gå på studiebesök och rundvandring i våra lokaler. Liknande träffar kommer sedan att ske 2-3 gånger per termin.

Uppdaterad information med bland annat tider och lokaler för den inledande samlingsveckan kommer att finnas på programsidan för Automationsingenjörsprogrammet
https://portal.miun.se/web/automations-och-energiingenjor-180-hp
Håll noggrann koll på den sidan innan kursstart för att få aktuell information.

Automationsingenjörsprogrammet är utformat för att passa den flexibla studenten som vill kunna välja mellan att studera hemma eller vid campus. Du som har valt att läsa på campus Sundsvall kommer att använda programmets distansmetodik tillsammans med problembaserad grupphandledning med lärarna flera gånger i veckan dvs. inga traditionella föreläsningar på campus. Denna typ av undervisning kallas "the flipped classroom". Campusstudenter har möjlighet att arbeta tillsammans i programmets egna studielokaler som vi delar med våra energistudenter. Det första året läser du inledande automationskurser samt grundläggande ämnen som till exempel matematik.

REPETERA DIN GYMNASIEMATEMATIK
För att enklare kunna ta till sig matematiken på universitetet är det mycket bra om man har repeterat matematiken inför starten av matematikkurserna. Vi rekommenderar att du innan programmet startar läser en preparandkurs i matematik för att fräscha upp dina matematikkunskaper. Mer information om preparandkursen hittar du på programsidan: https://portal.miun.se/web/automations-och-energiingenjor-180-hp

UTRUSTNINGSKRAV
Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du skall kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt. Nedan visas de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta.
RAM minst 4 GB men 8 GB rekommenderas
Operativsystem: Windows 7 professional, Windows 8.1 professional eller Windows 10 professional
Kamera: USB webbkamera eller inbyggd
Headset: Med hörlurar och mikrofon i ett set. (Datorns inbyggda högtalare och mikrofon avrådes.)
Webbläsare: Firefox, Chrome eller annan likvärdig webbläsare
Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit., 3G brukar inte fungera så bra.
Det går även att köra Windows virtuellt i en annan miljö, t ex Mac eller Linux. Dock har du då ett eget ansvar att olika programvaror och anslutna enheter fungerar.

Till flera av programmens kurser kommer ni att behöva ett Arduino Kit med en temperatursensor samt en fotcell. Ni kommer att använda dessa direkt efter programstart, så därför rekommenderas att ni köper dessa omgående! Ni ansvarar själva för beställning och köp av denna utrustning. Nedanstående länkar visar exakt vilken utrustning ni behöver köpa. Det går att beställa via dessa länkar, men det finns givetvis andra försäljningsställen ni kan vända er till.

Arduino Kit (1 st): Arduino Kit länk
Temperatursensor (1 st): Temperatursensor länk
Fotocell (1 st): Fotocell länk

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till...
Vänligen gå in på www.antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats.

Studentinformation
Du hittar information om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter och tentamensrutiner med mera på vår hemsida www.miun.se/antagen

Välkomstdag - för dig som är ny student
Ett universitet med äkta gemenskap, det brukar våra studenter säga om oss. Välkomstdagen – första måndagen på terminen - är ett bra sätt att lära känna universitetet, dina klasskompisar, andra studenter och att helt enkelt komma in i livet som student. Se Välkomstdag

Studentkåren
Studentkåren drivs av och för studenter vid Mittuniversitetet. De arbetar för att din utbildning ska bli så bra som möjligt. På universitetet finns också ett flertal föreningar/utskott som ser till att du har kul under din studietid, bland annat ordnar de ett flertal aktiviteter som pubaftnar, sittningar och musikquizkvällar.
Studentkåren i Sundsvall
Studentkåren i Östersund

Biblioteket
När du studerar på Mittuniversitetet får du automatiskt ett biblioteks¬konto ungefär en timme efter att du aktiverat ditt studentportalskonto och godkänt lånereglerna. Du använder sedan ditt studentportalsinlogg för att låna och reservera böcker och för att komma åt bibliotekets resurser hemifrån. Vill du veta mer kan du gå in på: http://biblioteket.miun.se.

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning
Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se länk: www.miun.se/funktionsnedsattning

Lika villkor på Mittuniversitetet
Här finner du kontaktuppgifter till lika villkorsgruppen samt information om diskrimineringslagen och det arbete för lika villkor som bedrivs vid Mittuniversitetet: www.miun.se/student/lika-villkor. Varmt välkommen att höra av dig till oss!

Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Jag vill hälsa dig mycket varmt välkommen till denna utbildning, och jag hoppas att dina studier skall ge dig nya möjligheter på framtidens arbetsmarknad.

Med vänlig hälsning
Mittuniversitetet

David Krapohl
Programansvarig