Företagsekonomi GR (B), Externredovisning och räkenskapsanalys
Välkommen till Mittuniversitetet!
Hej!
Varmt välkommen till kursen Företagsekonomi GR (B), Externredovisning och räkenskapsanalys och som student vid Mittuniversitetet.
Kursen är en fortsättning på externredovisning A. Kursens första del behandlar bokslut med särskild betoning på periodiserings- och värderingsfrågor samt en genomgång av kassaflödesanalys, årsredovisning och koncernredovisning. Kursens andra del behandlar räkenskapsanalys. Kursen är mycket övningsintensiv och vi rekommenderar dig att påbörja studierna från första dagen.
- Utbildningskod: FÖ142G
- Anmälningskod: L7050
- Ort: Flexibel – Sundsvall/Östersund
- Studieform: Distans
- Studiefart: 50%
- Kursperiod: 2025-01-20 - 2025-03-30
Det är viktigt att du registrerar dig på kursen i Ladok. När du gjort det får du tillgång till en kurshemsida i lärplattformen. På kurshemsidan hittar du ytterligare information om kursen såsom länk till kursplan och schema, en översiktlig läsanvisning innehållande bl a datum för inlämningar och tentamen. Se även länk till schema nedan.
Schema
Fyra veckor innan kursstart ser du ditt schema här.
Observera att schemat uppdateras fram till kursstart.
Hittar du inte schemat?
Då får du mer information av din lärare närmare kursstart.
Utbildningsinformation
På kursen ingår vissa teoretiska inslag men tyngdpunkten ligger vid praktiska moment. Föreläsningsmaterialet kommer löpande att läggas ut i lärplattformen, parallellt med att du självständigt eller i grupp arbetar med övningar och uppgifter.
Kursen har inspelade föreläsningar i form av powerpoint med berättarröst. Ca. en gång per vecka (se schemat) kommer det erbjudas ”frågestund/räkneövning” via zoom. Frågestunden är inte ett föreläsningstillfälle utan en möjlighet för dig att ställa frågor direkt till lärare på kursen. Zoomlänk hittar du på kurshemsidan under ikonen föreläsningsmaterial.
På kursen ingår två obligatoriska inlämningsuppgifter som ni löser i grupp om maximalt fyra deltagare. I den första uppgiften ska ni färdigställa ett bokslut och upprätta en resultat- och balansräkning inom ramen för regelverket K3. Under arbetet med uppgiften kommer ni att göra bedömningar och fatta beslut kring värdering/periodisering av olika poster på balansräkningen. I den andra uppgiften kommer ni att upprätta en räkenskapsanalys baserat på årsredovisningar från ett befintligt företag. Inlämningsuppgifterna ska lämnas in skriftligt. Mer information om inlämningsuppgifterna hittar ni på kurshemsidan i lärplattformen under Examination.
Kursen avslutas med en individuell salstentamen. Som distansstudent kan du skriva tentamen på campus i Östersund eller Sundsvall, eller på annan ort under förutsättning att du ordnar med en godkänd skrivplats själv. Du kan läsa mer om detta på www.miun.se/tentamen.
Kurslitteratur:
Författare/red: Drefeldt, C., Törning, E.
Titel: Finansiell rapportering enligt K3
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Studentlitteratur
Författare/red: Hansson, S., Arvidson, P. & Lindquist, H.
Titel: Företags- och räkenskapsanalys
Upplaga: Senaste upplagan
Förlag: Studentlitteratur
Läroböckerna finns att tillgå på bland annat AdLibris, Bokus och Studentlitteratur. Övrigt material som ingår på kursen får ni tillgång till via kurshemsidan i Moodle.
Tempot på kursen är högt så en rekommendation är att repetera avsnitten bokslut och årsredovisning från den grundläggande kursen i externredovisning innan kursstart.
Vi får ofta frågor om det är möjligt att genomföra kursen med en äldre upplaga av litteraturen och det är det, men det är i så fall upp till dig som student att jämföra och tillgodogöra dig de delar som är uppdaterade i den senaste upplagan. Vi lärare har endast tillgång till den senaste upplagan och har inte möjlighet att hjälpa enskilda studenter med detta. Tänk också på att den avslutande salstentan kommer vara en så kallad "öppen-bok-tentamen". Det innebär att du får ta med dig den obligatoriska kurslitteraturen till tentan, men det är inte möjligt att använda begagnade böcker som innehåller icke godkända anteckningar. I böckerna är det enbart tillåtet med över/understrykningar samt hänvisning till andra sidor i boken. Tänk också på att du inte kommer ha tillgång till digitala upplagor av kurslitteraturen under salstentamen.
Vad behöver du göra som ny student?
Det är flera saker du måste göra som ny student för att kunna påbörja dina studier. Är du distansstudent med campusträffar, måste du bekanta dig med båda checklistorna.
Följ checklistan noga!
Kontakta oss
Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.
Kursansvarig lärare och examinator på kursen är Liezl Eckley Eriksson. Om ni har några frågor innan kursstart når ni henne på liezl.eriksson@miun.se
Lärare på kursen är Emelie Säterberg och om ni har några frågor når ni henne på emelie.saterberg@miun.se
Bästa hälsningar och väl mött på kursen!
Liezl Eriksson och Emelie Säterberg
Med vänlig hälsning
liezl.eriksson@miun.seKursansvarig