Studenter om ekonomin: ”Vi försöker storhandla tillsammans”
Studentlitteratur som blivit dyrare, högre matpriser och mer månad i slutet av pengarna. Men även en förmåga att leva på en liten plånbok. De här spartipsen tar studenterna till när de ska få pengarna att räcka.
Ute blåser det iskall västanvind men inne i Studenternas hus på campus i Östersund är det varmt och mysigt. Nikita Savander och Erika Donné väntar på ett möte med studentkåren. Nikita, från Brunflo, läser andra terminen på sociologiprogrammet och Erika, hitflyttad från Sollentuna, läser tredje terminen på förvaltningsjuridiska programmet. De har båda märkt att priserna har gått upp på slutet.
– Speciellt på maten har jag märkt att det gått upp, det kan vara enkla grejer som skafferivaror med lång livslängd. Även det har blivit dyrt, säger Nikita.
– Jag har inte tänkte så mycket på maten, men kurslitteraturen tycker jag har blivit dyr. Jag köpte tre böcker nu och det kostade över 2 000 kronor, sist köpte jag två böcker för 600. Det kanske var dyra böcker jag köpte nu, men det känns ändå som att det har gått upp, säger Erika.
– Jag känner igen det. Jag brukar köpa studentlitteratur second hand men jag har kollat och det är mycket dyrare nu, instämmer Natalie.
Deltidsjobb och storhandlingar
Båda försöker i den mån det går köpa litteratur begagnat, via facebookgrupper och webbsidan studentapan.se, men det är inte alltid det går. Natalie har ett deltidsjobb vid sidan av studierna, Erika har inte det.
– Förra månaden tog det slut på pengar, det är första gången det har hänt sen jag började studera. Jag brukar generellt ha pengar kvar i slutet av månaden, men nu gick det inte, säger Erika.
Att storhandla, göra budget och handla saker som är på erbjudande är knep de båda tar till för att spara så mycket som det går.
– Jag har tillgång till bil ibland, då är vi ett gäng som storhandlar tillsammans. Då tar vi en heldag och åker till Stora Coop Lillänge, till Lidl och ÖoB, säger Natalie.
Storkok och prioriteringar
I ljushallen i hus G sitter ett gäng ekonomistudenter och fikar. Filip Bengtsson och Samuel Alander har flera spartips att dela med sig av.
– Jag gör storkok varje vecka, då har jag mat ett tag, säger Filip.
Något tips på recept har han dock inte.
– Nej jag brukar göra nytt varje vecka. Men ett annat tips är att handla efter säsong och köpa mat som är nedsatt i pris för att datumet håller på att gå ut.
Samuel brukar gå igenom sitt bankkonto i slutet av varje månad. De pengar som han har över lägger han på något han vill ha, som till exempel en resa. Han och hans flickvän storhandlar för två veckor i taget. Genom att byta till Willys har de sparat hundralappar, säger han.
– Sen är ett tips att prioritera, och bara handla det man verkligen behöver.