Bättre förberedd inför arbetslivet

Peter Burgos

Ålder: 28
Utbildning:
Civilingenjör Datateknik
Gör idag: Systemutvecklare på CGI 

Vad var det bästa med att vara studentambassadör?

Att man fick träffa så mycket folk, för det mesta intresserade potentiella nya studenter som man hade möjlighet att vägleda och hjälpa.

Vilka tips kan du ge till nya studentambassadörer?

Det är viktigt att studentambassadörer alltid är ärliga. Det är alltid bäst att utgå ifrån sig själv eller någon man känner till. Det är inte alltid man har svar på alla frågor, men för det mesta kan man relatera till liknande händelser eller i värsta fall får man leta reda på svaret, antingen via kollegor eller via nätet. Kom ihåg att era besökare oftast kommer ihåg er, speciellt om de börjar på Miun vid ett senare tillfälle så kan ni stöta på ett ”Jag sökte hit precis som du sa”. Så var alltid ärliga och tillmötesgående. Lyssna och hitta punkter som kan få den potentiella nya studenten att bli intresserad.

Vad har du (lärt dig som du har) haft för nytta efteråt?

Att vara studentambassadör har hjälp mig att enklare förstå syften med marknadsföring, oavsett vad det gäller. Förr var jag en representant för Miun, nu är jag en representant för CGI. Övning ger färdighet, och övning i presentationsteknik är nog det jag fått ut mest av i jobbet som studentambassadör.

Berätta något roligt/betydelsefullt minne!

På en mässa i Stockholm var det fullt hus redan första dagen. Jag hade haft väldigt många besökare som jag pratade med. Så småningom kändes det så naturligt att prata om Mittuniversitetet i sin helhet, det var Mittuniversitetet hit och Mittuniversitetet dit.

Vid ett tillfälle hade jag tre besökare samtidigt som lyssnade intensivt på vad jag hade att säga. Det tog ett bra tag innan en av tjejerna som lyssnade avbröt mig och till slut frågade: ”Men ursäkta, är det ditt universitet? Är det du som äger det? Du säger Mitt universitet hela tiden”. Det tog ett tag för mig att koppla vad det var hon menade, men till slut förklarade jag att det heter Mittuniversitetet eftersom det ligger i mitten av landet. Tjejen blev ganska generad och visste inte vart hon skulle ta vägen.