Frågor och svar om Zoom

Spara favorit 19 jun juni 2019

Vad behöver jag för att kunna delta i en lektion i Zoom?
En dator, surfplatta eller smartphone med stabil internetuppkoppling, ett headset och en webbkamera.

Måste jag ladda ner någon app eller programvara för att kunna använda Zoom?
Deltar du via dator kommer en Zoom-klient automatiskt laddas ned på din dator första gången du klickar på en Zoom-länk. Vill du delta via telefon eller surfplatta behöver du ladda ner appen ZOOM Cloud Meetings från App Store/Play Butiken.

Hur loggar jag in i Zoom?
Du använder ditt studentportalsinlogg.

Hur loggar jag in i Zoom-appen?
Ladda ner appen ZOOM Cloud Meetings från App Store/Play Butiken. Klicka på Sign in och välj SSO-inloggning. När company domain efterfrågas, skriv miun-se. Du kommer då till den vanliga miun-inloggningsrutan, logga in där så kan du börja använda appen.

Hur hittar jag till föreläsningen i Zoom?
Din lärare tillhandahåller länken till föreläsningen via överenskommet medium, troligtvis via Moodle eller schemat. Det kommer inte vara samma länk till alla föreläsningar i kursen, utan det skapas nya länkar för varje tillfälle. Titta därför noggrant efter att det är dagens länk du hittat.

När ska jag slå på min kamera och mikrofon?
När du loggar in i mötet kommer du få upp valet att gå med med datorns ljud och också ha möjlighet att testa ditt ljud. Du kan antingen starta ditt ljud härifrån, eller också startar du både ljud och bild när du kommer in i mötet. Att tänka på som student är dock är att du inte alltid kommer behöva starta vare sig ljud eller bild. Är ni väldigt många i rummet kan det bli väldigt plottrigt om alla slagit på sin kamera. Det kanske räcker om du slår på den om du ska redovisa något? Här får din lärare guide dig i hur hen vill ha det på sina lektioner. Men tänk på att ha alltid mikrofonen avstängd när du inte pratar, eftersom bakgrundsljud kan störa.

Kan jag dela min skärm i Zoom när jag ska redovisa mitt arbete?
Ja, om du vill visa de andra deltagarna något i Zoom kan du dela skärm. Det gör du genom att klicka på Share och sen väljer du om du vill visa din skärm (Screen) eller ett särskilt program på datorn. Skillnaden är att om du delar din skärm så kan de andra se allt du gör på skärmen och du kan då hoppa mellan flera olika program och fönster, medan om du delar ett särskilt program kommer de andra enbart se det programmet, så om du byter fönster på datorn följer inte de andra med.

När ska jag använda chatten?
Chatten är ett bra kommunikationsverktyg när ni är många i Zoom samtidigt och därför har era mikrofoner avslagna. Här kan du ställa frågor till föreläsaren, kommentera om du inte ser eller hör föreläsaren och kommunicera studenter emellan.

Kan studenter använda Zoom på egen hand till t.ex. grupparbeten?
Nej, studenter har inte tillgång till Zoom annat än som deltagare.

Om något inte funkar, var vänder jag mig då?
Har du problem med att logga in eller andra tekniska detaljer, kontakta helpdesk@miun.se. I övrigt vänder du dig i första hand till kursansvariga eller lärare på kursen.