Sportteknologi – maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, 180 hp

Spara favorit

Sport och friluftsliv är en miljardindustri som ständigt frågar efter bättre utrustning och material. Programmet är unikt och du får lära dig att utveckla nya produkter från idé till färdigt resultat. Efter utbildningen kan du jobba med allt från hållbar utveckling av outdoorprodukter till traditionell sportutrustning, eller som konstruktör och projektledare. Sportteknologi är i grunden en maskiningenjörsutbildning där maskinteknik varvas med spännande projekt i samarbete med olika företag.

Ingenjörsutbildningen Sportteknologi är den enda i sitt slag i Sverige. Med närheten till vandring, klättring, cykling och naturligtvis Åres skidåkning är du mitt ibland konsumenter och utvecklare av sportrelaterad utrustning. Världskända företag som Lundhags, Klättermusen och Peak Performance har sitt ursprung här.

Utbildningen ger dig bred kompetens inom design och produktutveckling av utrustning och hjälpmedel inom sport och upplevelser. Förutom utformning av utrustning, för såväl motionärer som elitidrottare, omfattar det även utveckling av skydds- och säkerhetsutrustning som används i sportutövning. Särskild tonvikt läggs vid metodik som riktar sig mot samspelet mellan människa och teknik. Att utveckla produkter är en av uppgifterna för en ingenjör, men den här unika utbildningen ger dig mer än så. Genom kreativa metoder, prototypdriven utveckling och kundfokus gör vi dig redo att möta marknaden.

Under utbildningen får du arbeta i våra olika forskarlabb. Vi bygger prototyper till våra projekt med hjälp av 3D-skrivare i vårt 3D-labb, i textillabbet finns utrustning för att testa textila materials uthållighet och i skidlabbet mäter vi hur produkter tål vibrationer, krafter, tryck och töjningar. I vårt världsunika vindtunnellabb finns ett rullband som kan köras i olika hastigheter och vinklar, samt vindmaskin och sprinklersystem som kan simulera riktigt hårt fjällväder.

Behörighet

Grundläggande behörighet +
Fysik B, Kemi A och Matematik D.
Eller:
Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c
(OB 8)

Examen efter genomförda studier

Högskoleingenjörsexamen
Högskoleingenjörsexamen med inriktning mot maskinteknik med den engelska översättningen Degree of Bachelor of Science in Engineering: Mechanical Engineering.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du arbeta med produktutveckling av såväl outdoorprodukter och handikapphjälpmedel som traditionell sportrelaterad utrustning och skydd. Utbildningen leder till en högskoleingenjörsexamen i maskinteknik, vilket är en bra bakgrund för anställning inom mer traditionella områden som till exempel konstruktör, produktutvecklare och projektledare.

Arbetslivskontakt

Utbildningen är unik i sitt slag och har byggt upp ett stort nätverk inom sport- och friluftsliv, den så kallade outdoor-branschen. Flera av kurserna läser du i projektform tillsammans med olika företag. Utbildningens nära samarbete med forskningscentrumet, Sports Tech Research Centre, ger dig goda möjligheter att utnyttja forskarnas internationella kontakter och de olika forskarlabben.

Artiklar relaterade till utbildningen

Sportteknologi

Filtsula prisas

Företaget Woolpower AB har vunnit det prestigefyllda priset ISPO Award Gold Winner vid världens största sport- och friluftsmässa. De belönas för resultatet av ett examensarbete som Kajsa Nilsson, tidigare student på Mittuniversitetet gjort.

Winter School in Sports Engineering

Niklas Eriksson fick möjlighet att delta i Winter School in Sports Engineering i Cortina, Italien. Se hans film!

Läs mer

Teknik