Hämta kursplan
Kursplan för:
Idrottsvetenskap GR (B), Nutrition med inriktning mot idrott, 7,5 hp
Sport Science BA (B), Nutrition with a focus on sport, 7.5 credits
Allmänna data om kursen
Kurskod: IV056G
Ämne huvudområde: Idrottsvetenskap
Nivå: Grundnivå
Progression: (B)
Namn (inriktning): Nutrition med inriktning mot idrott
Högskolepoäng: 7,5
Fördjupning vs. Examen: G1F - Kursen ligger på grundnivå och fordrar mindre än 60 hp kurs(er) på grundnivå som förkunskapskrav.
Utbildningsområde:
Idrott 100%
Ansvarig avdelning: Hälsovetenskap
Ansvarig fakultet: Fakulteten för humanvetenskap
Fastställd: 2015-09-29
Senast ändrad: 2015-09-29
Giltig fr.o.m: 2016-01-04
Syfte
Kursens syfte är att ge grundkunskaper om ämnet nutrition, så som näringsämnenas funktion i kroppen samt människans behov av näring och energi vid olika fysiska belastningar. Vidare syftar kursen att ge fördjupade kunskaper om sambandet mellan nutrition, hälsa och idrottsprestation.
Lärandemål
Efter kursen ska studenten kunna:
- redogöra för olika näringsämnens upptag och dess funktion i kroppen
- identifiera näringsbehoven hos olika individer med olika fysiska förutsättningar
- genomföra kostregistreringar samt definiera och använda näringsrekommendationer för olika individer
- tillämpa sina kunskaper samt kritiskt granska vetenskaplig litteratur inom idrottsnutrition
Innehåll
- Matspjälkningssystemet och energiomsättning
- Näringsrekommendationer
- Kostregistrering
- Kolhydrater, fett och proteiner innan, under och efter olika aktiviteter
- Vitaminer, mineraler och tillskott relaterade till hälsa och prestation
- Vätskebalans
- Konsekvenser av positiv och negativ energibalans
Behörighet
Idrottsvetenskap GR (A), Anatomi, Fysiologi och Idrottsfysiologi 30 hp eller motsvarande.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Undervisning
Arbetsformerna varierar och inkluderar individuellt arbete och samverkan i grupp. Exempel på undervisningsformer är föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, demonstrationer och praktiska övningar. Detaljerad information ges i studiehandledning.
Examination
Examination sker individuellt med skriftlig tentamen, inlämningsuppgift samt aktivt deltagande i praktiska laborationer.
Ny tentamen i betygshöjande syfte får ej förekomma vid Mittuniversitetet.
Länk till ämnesspecifika betygskriterier: www.miun.se/betygskriterier
Begränsning av examination
Studenter antagna till tidigare version av kursen har rätt att examinera 3 gånger inom loppet av 1 år enligt den kursplanen. Därefter överfors studenterna till denna kursplan."
Betygsskala
På kursen ges något av betygen A, B, C, D, E, Fx och F. A - E är Godkänt, Fx och F är underkänt.
Litteratur
Obligatorisk litteratur
Författare/red: Jeukendrup, A., Gleeson, M
Titel: Sport nutrition: an introduction to energy production and performance
Upplaga: 2010
Förlag: Human Kinetics
Kommentar: 9780736079624
Vetenskapliga artiklar tillkommer