Julia Forsberg - ekonomen som gör sin 10 veckors journalistiska praktik på Dagens Industri

I fjol blev Julia Forsberg klar med sin kandidat i ekonomi vid Uppsala universitet. Ett drygt halvår senare är hon reporter på Dagens Industri. Praktiken är en del av Mittuniversitetets ettåriga utbildningspaketet i journalistik för akademiker.

Julia Forsberg
Julia Forsberg på sin praktikplats på Dagens Industri. ” Det är nog alltid attraktivt att ha tidigare kunskap inom det ämne man vill skriva om” säger hon. Foto: Petronelle Halvorsen

Julia Forsberg

Julia Forsberg har redan en kandidat i ekonomi från Uppsala universitet. Nu har hon valt att bygga på sin examen genom att gå påbyggnadskursen i journalistik för akademiker.

Du har ju redan en attraktiv utbildning, varför ville du komplettera den med journalistik?

- Jag var lite inne på att plugga journalistik redan innan jag började plugga ekonomi. Jag har ett intresse för båda ämnena så det här blev ett perfekt sätt att kunna kombinera dem.

Upplever du att din tidigare utbildning hade betydelse för att du fick praktik på DI?

- Det är svårt att säga, men jag skulle tro att det kan ha haft betydelse. Det är nog alltid attraktivt att ha tidigare kunskap inom det ämne man vill skriva om.

Känns det som att din tidigare kompetens kommer till användning inom journalistiken?

- Absolut! Jag har framförallt skrivit artiklar om ekonomi på olika sätt, både i redaktionsövningarna och under praktiken. Då har jag haft stor användning för mina tidigare kunskaper. Det är betydligt lättare om man har kunskaper sedan innan kring det ämnet man ska skriva om. 

Tror du att du kan ha nytta av journalistkompetensen om din framtid sedan blir inom ekonomi? I så fall hur?

- Ja det tror jag. Oavsett vilken bransch man arbetar i är kommunikation viktigt. Om jag skulle bestämma mig för att börja arbeta med ekonomi skulle jag fortfarande ha användning av de kommunikationsredskap jag har fått under journalistutbildningen. Sedan blir man också duktig på att söka reda på fakta och information som journalist, vilket jag också tror att man alltid har användning för.

Hur funkar det att studera tillsammans med studenter som INTE har akademisk bakgrund, som du har?

- Det har fungerat bra. Alla har olika erfarenheter och kunskaper sedan tidigare. Medan jag kanske kan hjälpa dem med den akademiska erfarenhet som jag har kan de hjälpa mig med andra saker som de har större kunskap inom.

Vad tycker du om Sundsvall som studieort?

- Sundsvall är en härlig stad att plugga i. Trots att det är en något mindre studentstad finns det fortfarande en bra sammanhållning bland studenterna och alltid saker att göra för den som vill.  

Skulle du rekommendera utbildningspaketet till andra, som har en annan akademisk inriktning än du?

- Det skulle jag verkligen göra. Både till personer som känner att de vill prova något nytt och börja arbeta som journalister men också till personer som vill bygga på sin utbildning för att jobba med kommunikationsfrågor inom det ämne de har studerat tidigare.

Något annat du vill säga om utbildningspaketet eller Mittuniversitetet?

- Jag tycker det är väldigt bra att det är många praktiska moment i utbildningen. Direkt från starten får man kastas ut och prova på hur det faktiskt är att arbeta som journalist. Det har varit väldigt bra eftersom utbildningen bara är ett år och det bara är en termin på campus innan vi går ut på tio veckors praktik. Då har vi ändå hunnit prova på mycket att vi känner oss mer redo när vi kommer ut på en redaktion.