Toppa din examen med journalistkompetens

Toppa din examen med journalistkompetens

– Mediebranschen förändras snabbare än någonsin. För att driva utvecklingen vidare behövs folk med väldigt skiftande kunskapsbakgrund. Det säger Peter Jonriksson, programansvarig på Mittuniversitetets journalistprogram.

MI7A4657.jpg

Journalistprogrammet på Mittuniversitetet erbjuder nu ett ettårigt utbildningspaket för den som redan har kandidatexamen i något annat ämne.

– Jag besökte en konferens om datajournalistik i Baltimore häromåret. Där hörde jag Ben Welch från Los Angeles Times prata om alla de nya kompetenskrav det ställer på journalistiken, berättar Peter Jonriksson. ” Vi kanske ska sluta tänka att vi ska utbilda journalister till datatekniker, utvecklare eller designers. Vi kanske i stället borde övertyga experter på andra områden att de har en lysande framtid inom journalistiken”, sade han, och tanken fastnade.

Utbildningspaketet riktar sig till personer med alla tänkbara ämneskunskaper. Jurister, ekonomer, kommunikatörer, statsvetare, historiker, utvecklare, datavetenskapare, grafiska designers och många andra. Som antingen vill vässa sin yrkeskompetens med journalistikens metoder för research, historieberättande och digitalt redaktörskap – eller som vill ta med sig sina ämneskunskaper in i en mediebransch som för länge sedan växt utanför sina traditionella kunskapsramar.

– Vi hade tidigare ett ettårigt program för akademiker, och vi vet att de studenterna blev väldigt eftertraktade ute på redaktionerna. Många av dem har framgångsrika journalistkarriärer i dag. En trend på senare tid är att det är många fler branscher som vill anställa personer med journalistisk kompetens, säger Peter Jonriksson.

Den som antas till utbildningspaketet kommer att plugga tillsammans med studenterna på det långa journalistprogrammet. Första halvåret är det fokus på hantverket i berättande med text, ljud, rörlig bild och bild, på nyhetsjournalistik och på den etik och lagstiftning som är central för journalistiken. Termin två börjar med en tio veckor lång praktik på en redaktion. Paketet avslutas med en tio veckor lång kurs i Undersökande journalistik.

– Vi lär ut de modernaste metoderna för granskande och faktakollad journalistik. Vi publicerar oss på vår egen grävsajt www.dcase.se. Men projektet är inte över när det publiceras. Då börjar jobbet med att skapa genomslag i traditionella och sociala medier, att göra uppföljningar och utkräva ansvar av de granskade. Det gör vi under kursens sista två veckor. Det känns spännande att tänka på vilka projekt som blir möjliga när vi tar in studenter med andra kunskaper än enbart journalistik, säger Peter Jonriksson.