Ljud omger oss överallt, hela tiden. Det stimulerar, roar och stör, men framför allt finns det där utan att vi tänker så mycket på det. Tills det försvinner. Även producerat ljud skulle lämna ett stort tomrum efter sig om det plötsligt tystnade. Tänk en film utan röster, musik eller stämningsskapande ljudeffekter – den blir platt, intetsägande och svåråtkomlig. För att inte säga urbota trist.

Det låter förvisso naturligt men bakom ljuden vi hör på tv, radio, bio, teater och konserter ligger mycket arbete med att framställa det rent tekniskt. Om du är intresserad av ljud och av att arbeta med inspelning och produktion, då är det här ett ämne för dig.

Du får lära dig att kombinera ljudtekniska lösningar, effekter och hantering av datorbaserade verktyg. Du får också lära dig att använda dina analytiska kunskaper till att förstå hur olika inspelningar är uppbyggda med hjälp av olika verktyg samt ljudlägga filmer och spela in eget material. Är du musiker får du möjlighet att utvecklas och komma med idéer om hur du vill framföra din musik och få mer konstnärlig frihet.

Ljudproduktion är på Mittuniversitetet förlagd till avdelningen för elektronikkonstruktion i Sundsvall. Många av de frågeställningar man möter inom ljudproduktion har sitt ursprung i elektronik och elektroteknik, där ljudteknik, effekter och hantering av utrustning ingår. Vi har kombinerat dessa discipliner med discipliner som akustik och produktionsbearbetning av ett inspelningsprojekt eller till exempel en teateruppsättning.

Ljudproduktion är ett ämne som innefattar underdiscipliner såsom psykoakustik, ljudteknik och ljudskapande. Vid Mittuniversitetet finns idag ett program, Musik- och ljuddesign, som bygger på ljudproduktionsämnet, men även fristående kurser finns på grundnivå.

Läser du ljudproduktion blir du bra förberedd för att arbeta tekniskt med musik och ljud. Arbetsmarknaden omfattar musikbranschen men även teater, radio, TV och allt annat som innefattar inspelning och produktion av musik och ljud.

Sidan uppdaterades 2014-08-22