Therese kunde ta ut sin examen tidigare än planerat

Spara favorit 12 feb februari 2019

Studielånet blev mindre än beräknat och hon kunde ta ut examen tidigare. För Therese visade sig sommarkurserna vara väldigt fördelaktiga.

Therese Norrbelius jobbar som revisor på region Jämtland Härjedalen och har en magisterexamen i företagsekonomi i ryggen. Efter första terminen på Mittuniversitetet, för drygt tio år sen, bestämde sig hon för att gå en första sommarkurs.
–  Mest var det väl för att jag tyckte att det var skönt med plugglivet, jag ville inte jobba för mycket på sommaren och riskera att bli återbetalningsskyldig till CSN* heller, säger hon.

Tre somrar i rad läste hon sommarkurser, i företagsekonomi och sociologi. Att kunna planera sin egen tid var en fördel, menar hon, och hon valde att plugga i hög takt de första veckorna på sommaren för att sedan kunna ta det lite lugnare.

Tidigare examen och mindre studielån

I slutet av studietiden visade det sig att sommarkurserna hon läst, i kombination med att ha läst dubbla poäng en termin, gjorde att hon kunde ta ut sin examen tidigare.
– Jag hade inte räknat med det, men jag insåg att jag kunde ta ut min examen minst ett år tidigare än annars. Mitt studielån blev också mindre i slutändan, även fast jag haft studielån under sommaren. 

*För att få fullt studiemedel finns en gräns för hur stor inkomst du kan ha under ett år. På www.csn.se kan du få mer information.

Therese Norrbelius

Therese Norrbelius